Styrelse: Bent Hansen havde dobbeltrolle i sag om sygehusbyggeri

I et brev til tre regioner vurderer Ankestyrelsen, at der var tale om inhabilitet i forbindelse med sygehusbyggerier i 2013-14

Afgående regionsrådsformand Bent Hansen (S) får ridser i lakken i forbindelse med sin afgang fra posten som formand i Region Midtjylland.

Ankestyrelsen har i et brev til Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Midtjylland gjort det klart, at de tre regionsrådsformænd var inhabile i forbindelse med sygehusbyggerier i 2013-14.

Det her er jura for feinschmeckere. Da jeg regner med at det bliver en principiel sag for Danske Regioner, forventer jeg at der kommer et fælles svar fra de tre regioner.

Bent Hansen, regionsrådsformand

- Der er efter Ankestyrelsens opfattelse ingen tvivl om, at PKA fra et vist tidspunkt havde en inhabilitetsbegrundende interesse i udbudssagernes udfald, skriver Ankestyrelsen i brevet.

- Jura for feinschmeckere

I Region Midtjylland drejer sagen konkret om, at regionen og regionsformand Bent Hansen var inhabile, da de valgte pensionsselskabet PKA til at bygge et nyt psykiatrisk hospital ved Skejby nord for Aarhus.

Læs også Bent Hansen har stemt: Første gang jeg ikke skal lede efter mig selv

Bent Hansen fortæller TV2 ØSTJYLLAND, at Region Midtjyllands jurister nu skal i gang med at gå Ankestyrelsens afgørelse efter i sømmene.

- Det her er jura for feinschmeckere. Da jeg regner med, at det bliver en principiel sag for Danske Regioner, forventer jeg, at der kommer et fælles svar fra de tre regioner, der er henvist til. Men for nu vil jeg lade juristerne arbejde, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Bent Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Bent Hansen vil ikke komme med en personlig kommentar til brevet, men han forholder sig dog undrende til bestemt en ting.

- De undlader at fortælle at vi havde rådført os med kammeradvokaten, hvis procedure vi har fulgt, og det er mærkeligt, siger Bent Hansen.

Styrelse forventer svar

Statsforvaltningen og senere Ankestyrelsen har også modtaget henvendelser fra borgere om regionsrådsformændenes habilitet og gør desuden opmærksom på, at alle tre regioner har været opmærksomme på inhabilitetsspørgsmålet.

Læs også Region Midtjylland frifinder formand for inhabilitet

Ankestyrelsen beder i brevet regionsrådene i Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Midtjylland om at oplyse, hvad Ankestyrelsens udtalelse giver regionerne anledning til.

Region Midtjyllands egne jurister frifandt ellers formand Bent Hansen for inhabilitet i 2016.

Hvad er et OPP-projekt?

OPP er organisationsform, der anvendes til at løse offentlige bygge- og anlægsopgaver.

Kernen i OPP er, at det offentlige finder en privat leverandør til ikke blot at gennemføre et byggeprojekt men også at drive byggeriet.

Den private part får altså ikke blot ansvar for byggeriet, men også for efterfølgende vedligehold og driftsopgaver. Derfor stiller den offentlige part i højere grad funktionskrav end udførelseskrav til den private part, som dermed får et større råderum end i sædvanlige bygge- og anlægsprojekter.