Benny fra Endelave er lettet: Håber ikke, der kommer mere olie

Den lille ø Endelave ud for Horsens' kyst er sluppet mere nådigt end antaget efter olieudslip, men der venter stadig et stort arbejde med at rydde op

01:32

Beboerne på øen Endelave har de seneste døgn holdt vejret og håbet på det bedste efter, at et portugisisk fragtskib i fredags lækkede olie i havet.

En del af olien er strømmet mod den lille ø og har nu indsmurt ålegræs, sten og andet på sin vej i den sorte tjærefarvede masse.

- Det lugter fælt af olie, siger Benny Rasmussen til TV 2 | ØSTJYLLAND efter at have rodet rundt i noget ålegræs med sine hænder og taget en dyb indåndning.

Læs også Video: Olie i ålegræs fjernes fra kysten ved Endelave

Benny Rasmussen bor på Endelave og holder af at kigge efter fugle med sin kikkert. Han gik i dag, tirsdag, rundt langs kysten for at besigtige skaderne med sine egne øjne.

Beredskabsfolk fra Horsens Kommune ankom tirsdag til øen for at rydde op efter olieudslippet. Det skete ved at fjerne ålegræs med håndkraft og efterfølgende køre det væk med en gummiged. 

Tre fugle er indtil videre fundet døde på Endelave, siden fragtskibet Victoria lækkede i fredags.

Ifølge Benny Rasmussen er der kun blevet fundet tre døde fugle på øen, som er blevet klistret ind i olie. Han er lettet over, at udslippet er sket i vinterhalvåret, hvor der ikke er mange ved stranden. 

- Vi lever af turisme og er jægere og lystfiskere og fuglekiggere, så det ville have været fatalt, siger han.

02:11

Beredskabsdirektør Dennis Ottosen fra Sydøstjyllands Brandvæsen giver tirsdag aften seneste status på oprensningen.

Luk video

Selvom et hold på 10 arbejdere tirsdag har været i gang med at oprense kysten på Endelave, venter der meget arbejde forude. Ifølge Sydøstjyllands Brandvæsen vil olien fortsat drive ind med vandet det næste stykke tid - måske i et par måneder - så der vil være behov for et større oprydnings- og oprensningsarbejde. 

Indtil da ånder Benny Rasmussen og de andre beboere lettet op:

- Vi er sluppet nådigt, tror jeg. Det er positivt, at der ikke er sket mere.

Du kan komme med en tur til Endelave i tv-indslaget øverst i artiklen.

Olien, som nu driver i land på Endelave, kommer fra fragtskibet Victoria, som lige nu befinder sig mellem Fyns Hoved og Samsø.