Bekymrede gravide i telefonstorm

Frygter at lykkepiller kan skade ufødte børn

Bekymrede gravide på lykkepiller har i de seneste dage hængt i røret hos Center for Psykiatrisk Forskning under Aarhus Universitetshospital i Risskov.

De er bekymrede efter historier i denne uge om, at pillerne kan skade eller ligefrem tage livet af deres ufødte børn, oplyser DR Østjylland.

- De bliver selvfølgelig meget opskræmte. Det er der ikke noget at sige til. Så jeg har fået mange henvendelser fra gravide, som ønsker ordentligt information, siger professor Poul Videbech, som ikke mener, at de gravide har grund til smide pillerne i skraldespanden trods en lille risiko for det ufødte barn.

- Vi ved, at det er meget farligt for barnet, hvis moren har en svær depression. Det kan medføre aborter, dødfødsler og misdannelser hos barnet. Så hvis man ikke behandler en depression, så risikerer man, at moren begår selvmord, men hun kan altså også få et barn med misdannelser og et vanskeligt fødselsforløb på grund af den ubehandlede depression. Derfor skal vi som læger afveje det i forhold til hinanden, og kvinden, der har det dårligt, skal tage stilling til, hvad hun vil, siger Poul Videbech.

Bekymrede gravide
På Gynækologisk-obstetrisk afdeling på Aarhus Universitetshospital har man i de seneste måneder også fået henvendelser fra bekymrede gravide på lykkepiller.

- Der er en lidt øget risiko for barnet, men alternativet med ingen behandling af moren vil i mange situationer være værre, siger ledende overlæge Jannie Salvig, og lederen af føtalmedicin og ultralyd på universitetshospitalet, overlæge Olav Bjørn Petersen, bakker op.

- At være svært deprimeret er i sig selv en risikofaktor for graviditeten og for barnet, så hvis man overordnet ser på, hvordan man bedst kommer igennem graviditeten for både mor og barn, så er det at være i behandling. Det er sikrest for mor og barn, siger han.

Kilde: DR Østjylland