Bedste/dårligste normering

Stor forskel på antallet af pædagoger per barn

Foto: Colourbox

Antallet af børn tilknyttet pædagoger i vuggestuer og børnehaver svinger markant fra kommune til kommune.

Aarhus har landets bedste gennemsnitlige normering. Der er 3,2 børn i alderen 0 til 2 år per voksen og 5,5 børn i alderen 3 til 5 år. Anderledes ser det ud i Silkeborg, der har en af landets dårligste. Her er der 4,5 af de mindste børn per voksen og 7,9 børn i alderen 3 til 5 år.

Det viser en ny undersøgelse fra Kora (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning), der bliver offentliggjort tirsdag.

Ifølge Silkeborg Kommune er KORAs tal er behæftet med en alvorlig fejl omkring Silkeborgs normeringer, og tallene er fra 2012, hvor der var ansat færre medarbejdere end i dag. Silkeborgs normeringer ligger således - ifølge kommunen selv - lidt under gennemsnittet i de danske kommuner.

Behov for nomeringsloft

Undersøgelsen, der har været flere år undervejs, dokumenterer behovet for minimumnormeringer, lyder det fra Forældrenes Landsforening.

- Der skal ikke være forskel på, om man bor i den ene eller anden kommune. Alle børn har brug for omsorg, lige meget hvor de bor. Det er lige præcis det, der er vores argument for et normeringsloft, siger formanden for Forældrenes Landsforening (Fola), Dorthe Boe Danbjørg.

Hun er fortaler for maksimalt tre vuggestuebørn per voksen.

Henning Pedersen, der er formand for pædagogernes fagforening, er enig og kalder tallene for dramatiske.

- Det er virkelig kommunalt selvstyre, når det er værst. Det er helt uacceptabelt, at der overhovedet kan være så stor forskel mellem kommunerne, for så stort er det her land altså ikke. Det er præcis derfor, at vi har talt for et loft, siger han.