Barn får nyt ansigt

Pige fra stenalderen skal have genskabt sit ansigt

1 af 3

Tørring-barnet fra Museum Østjylland fandt døden, da det var syv år gammelt. Kraniet har ligget velbevaret i en gravhøj i 3.800 år frem til vores tid, hvor museets arkæologer har gravet det frem. Ud fra kraniet vil barneansigtet nu blive genskabt ved hjælp af en retsmedicinsk indsigt og en kunstnerisk metode.

Det er første gang så ungt et menneskes ansigt genskabes ud fra oldtidsfund, oplyser museet.

Genskabelsen af barneansigtet fra stenalderen foregår i weekenden lørdag den 14. - 15. maj på Museum Østjylland i Randers, når makkerparret retsmediciner Niels Lynnerup og kunstner Bjørn Skaarup modellerer et barneansigt op. Og der bliver fri adgang for publikum til at følge arbejdet.

Ud fra Niels Lynnerups viden om biologisk antropologi og hans erfaringer fra at udforske andre moselig og kriminalsager samt ud fra Bjørn Skaarups evne til at modellere, vil de to sammen - og med op til 90 pct. genkendelse - give et bud på, hvordan barnet fra Tørring så ud, da det fandt døden for 3.800 år siden, oplyser museet.

Pigen levede i slutningen af bondestenalderen for omkring 3.800 år siden. Her blev to børn begravet i en stensat kiste, der derefter blev dækket af en gravhøj. Gravhøjen er bygget ud til kanten på et højtliggende plateau ved Tørring Kær, hvorfra der er en vid udsigt ud over Randers Fjord og nordspidsen af Rougsø.

Med hovedet i hver sin retning

Børnene var lagt med hovedet i hver sin retning. Det ene barn havde fået et lille lerbæger med sig i graven, hvilket arkæologerne fra Museum Østjylland tolker som et tegn på, at det var en pige.

Antropologiske undersøgelser af skeletresterne har vist, at børnene har været fire og syv år gamle.

Retsmediciner Niels Lynnerup og kunstner Bjørn Skaarup har vurderet, at det velbevarede kranie fra den syvårige pige kan bruges til at genskabe ansigtet. Dermed får vi mulighed for at se et barn fra stenalderen i øjnene, skriver museet, der glæder sig til at give publikum en sjælden mulighed for at følge med i, hvordan retsmedicineren og kunstneren bygger ansigtet op af ler og arbejder sammen.

Barneansigtet i ler bliver straks efter weekenden fragtet til Panum Instituttet i København, hvor der bliver støbt en fast model af barneansigtet. Museet forventer dermed at kunne præsentere det igen efter en til to uger.