Banegårdsstemning efter ulykke: - Det må ikke stoppe os i at tage toget

Otte menneske døde i går i togulykken på Storebæltsbroen, og refleksionerne var talrige på Aarhus Hovedbanegård i dag

02:05

VIDEO: Der var forskel på, hvor meget passagererne tænkte ekstra over, at de skulle med toget i dag.

Det er blevet dagen efter den tragiske togulykke, der kostede otte mennesker livet på Storebæltsbroen. DSB skal igen til at fragte danskerne tværs over landet, efter at togtrafikken var lammet hele onsdag.

Ulykkelige episoder, som gårsdagens ulykke, bringer ofte refleksioner med sig, når man begiver sig ud i noget, der ellers altid har været hverdagsforetagender.

Læs også Yderligere to omkomne efter ulykke: Nu kører der igen tog over Storebælt

Her til eftermiddag var TV2 ØSTJYLLAND på Aarhus Hovedbanegård for at høre, hvilke tanker passagererne havde før, de skulle begive sig ud på deres første togrejse efter ulykken.

På perronen står Frida Rasmussen fra Højbjerg, og hun har ikke i sinde at blive bange for at køre med tog.

- Selvfølgelig render det igennem hovedet på os mange gange. Men du kan jo ikke lade vær med at gøre ting, fordi der sker noget, det kan du ikke, udtaler hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er lige, så jeg ryster. Jeg er bare blevet bange for toget

Kirsten Rothmann, passager, Aarhus Hovedbanegård 

For en af de andre passagerer, har ulykken i går givet en forsikring om, at dagens tur bliver mere sikker end ellers.

- Jeg tænker, at DSB har styr på, hvad de laver, og at det ikke sker igen. Det er ikke noget, der påvirker mig. Nu hvor ulykken desværre er sket, så tænker jeg nærmere, at der er fokus på det i fremtiden. Derfor vil det ikke ændre min måde at bruge DSB på, forklarer Jakob Jørgensen.

Til trods for at tankerne om togturen er anderledes i dag, end de var i forgårs, så har det ikke gjort arbejdsdagen sværere for perronens personale.

Perronmanager Per Laursen svarer på spørgsmål fra passager, der skal til København. 

- Folk tager det helt roligt. Også selvom togene ikke kører helt, som de plejer at gøre. Vi fornemmer, at folk er mere afdæmpede, men der er stadig stor spørgelyst til, hvordan togene kører i dag. Vi kører jo kun til Odense med lyntogene, forklarer perronmanager Per Laursen til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er ingen forskel fra i går eller i forgårs, vi kører på samme måde, som vi altid har gjort

Per Laursen, perronmanager, DSB 

Og faktisk bliver personalet mødt af en endnu større venlighed, end de gør til dagligt.

- Folk kommer på en lidt anderledes måde og spørger os. De er mere rolige, end de plejer. Folk er meget venlige, og det er vi ret glade for, for vi skal jo egentlig bare have det hele til at køre i dag på grund af omstændighederne, fortæller Per Laursen.

Nervøsitet og alligevel tryghed

Selvom utrygheden ikke kan mærkes blandt personalet, så rumsterer der en lille ekstra tanke i dag, end der ellers gør på perronen i Aarhus.

- Jeg tænkte meget over det i morges, inden jeg skulle afsted. Fordi fjernsynet kørte, og de sidste nyheder var fremme, hvor man fik at vide, at to mere var døde. Der havde jeg det ikke særlig godt med at skulle ud og køre. Men så tænker man over, at det heldigvis ikke er noget, der sker hver dag. Det sker så sjældent, siger Myrna Jensen.

Nu hvor ulykken desværre er sket, så tænker jeg nærmere, at der er fokus på det i fremtiden

Jakob Jørgensen, passager, Aarhus Hovedbanegård 

Når hun sætter sig ind i toget, har hun dog besluttet sig for, at hun ikke har i sinde at overveje, hvilket vognsæt hun sidder i.

- Jeg føler mig meget tryg og sikker i toget, så selvfølgelig kan der ske uheld, men jeg har det faktisk værre på landevejen i en bil, udtaler Myrna Jensen.

På perronen står dog også en kvinde, hvor ulykken har gjort, at skridtene ind i togvognene kræver en anelse mere tilløb end normalt.

Kirsten Rothmann er for alvor blevet nervøs ved at tage toget. 

- Det er lige, så jeg ryster. Jeg er bare blevet bange for toget, og at det kan ske. Nu spekulerer jeg på, om jeg skal ind i forvognen, og om nummer 21 er den forreste vogn. Jeg kan ikke lade være med at tænke på det, siger Kirsten Rothmann.

Togturen har aldrig været Kirsten Rothmanns favoritbeskæftigelse, men tragedien på Storebælt har ikke gjort det nemmere for hende.

- Det har gjort mig nervøs. For det første er jeg ikke meget for at rejse med tog, fordi jeg er alene. Men da det her skete, så får man altså nervøse trækninger over, at det kan ske. Det tror man jo ikke i Danmark, siger hun, inden hun sætter kursen mod Aalborg.

Det er dybt forfærdeligt, men det skal ikke stoppe en i at tage toget

Emilie Dalsgaard Øster, passager, Aarhus Hovedbanegård 

Der er ingen forskel fra i forgårs

Emilie Dalsgaard Øster er på vej til Viborg, og det var først på perronen, at tankerne ramte hende.

- Og der holdte endda et tog, som skulle til København, kunne jeg se. Så kom jeg lige til at tænke på det. Det er bare skræmmende, at sådan noget kan ske, udtaler hun.

Men episoden vil ikke ændre på hendes togvaner.

Emilie Øster og Myrna Jensen taler om den tragiske ulykke i går, inden toget ankommer. 

- Det tænker jeg ikke. Der sker nogle ting engang imellem, og det er dybt forfærdeligt, men det skal ikke stoppe en i at tage toget, siger Emilie Dalsgaard Øster.

Læs også Se billederne: Nu er Troels Kløvedal stedt til hvile

Også arbejdsdagen blandt DSB-medarbejderne skal fortsætte, som den altid har gjort.

- Det er rart, at der ikke er nogen, der bliver utrygge ved det, for der er ingen forskel fra i går eller i forgårs, vi kører på samme måde, som vi altid har gjort. Der er ikke nogen, der viser tegn på ikke at være trygge, udtaler Per Laursen.

Skal du med tog, og er du i tvivl om, hvorvidt gårsdagens ulykke har ført ændringer med sig, kan du få informationer her