Bandekonflikt i Aarhus Vest presser exit-programmer

Exitprogrammer for bandemedlemmer lider hver gang en ny konflikt opstår

02:03

Bandekonflikten i Aarhus Vest har også konsekvenser for de bandemedlemmer, som egentlig gerne vil lægge kriminaliteten bag sig.

De bandemedlemmer, der kæmper for at komme ud af kriminalitet har nemlig en tendens til at søge tilbage, når en egentlig konflikt blusser op. 

Læs også Aarhus arrest pakket til bristepunktet med bande-medlemmer

- I første fase af en konflikt, som vi ser nu, er der tendens til, at bandemedlemmer – også dem, der måske er involveret i et exit-program, søger tilbage, siger Allan Aarslev, der er leder af forebyggelsessektionen hos Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND.

Så selv om lysten til at forlade bandemiljøet er der, frygter mange konsekvensen. Det fortæller et tidligere bandemedlem, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med. Han har ønsket at være anonym af frygt for sin sikkerhed og vil her i artiklen blive kaldt ’Jens’. TV2 ØSTJYLLAND kender mandens rigtige identitet. 

Læs også Politiker: Østjysk politi skal væk fra grænsen - og i stedet bekæmpe bander

- Du kan blive overfaldt. Du kan ikke gå nogle steder. Du kan blive forsøgt likvideret, siger ’Jens’.

Den risiko mærker Østjyllands Politi også. Særligt når bandekonflikterne blusser op.

- Når vi deler det med andre politikredse, kan vi se, at de søger tilbage i bandernes beskyttelse, for de føler ikke, at samfundet i tilstrækkeligt omfang kan beskytte dem, siger Allan Aarslev. 

Læs også Beboere i Aarhus Vest hjælper politiet i bandekonflikt

Ifølge ’Jens’ er der også lige nu i konflikten i Aarhus Vest bandemedlemmer, der ønsker sig at komme ud af miljøet.

- Det er der. Lige nu er der i hvert fald. Jeg tror, at de frygter, hvad der kan ske dem, siger ’Jens’.

Problemet for Østjyllands Politi er, at exitprogrammerne er frivillige, så det er svært at forhindre folk i at vende tilbage til bandetilværelsen. 

Læs også Centerchef vil genrejse City Vest til fordums storhed

- Vi kan ikke gøre andet end at læne os tilbage og sige, at vi håber, at de kommer tilbage (i exitprogrammerne, red.), siger Allan Aarslev fra Østjyllands Politi.

Se mere i indslaget øverst i artiklen.