Autisme: Aarhus bryder loven

Kommune sparer på hjælp, mener autisme-formand

Aarhus Kommune er tilsyneladende ved at spare så meget som muligt på hjælpen til forældre, der har børn med autisme.

I hvert fald bliver kredsformanden for Landsforeningen Autisme i øjeblikket ringet op dagligt af ulykkelige medlemmer, og hun er overbevist om, at kommunen bryder loven.

- Man opfylder ikke barnets tarv, siger Marianne Banner, der er formand for 1.000 østjyske medlemmer af Landsforeningen Autisme.

Intet individuelt skøn
Hun oplever, at sagsbehandlerne på det kommunale Handicapcenteret for Børn udelukkende siger ja eller nej ud fra de hjælpemuligheder, der er listet op i kommunens eget såkaldte bestillerkatalog i stedet for at overholde servicelovens bestemmelser om at tage et personligt individuelt skøn.

- Det får man ikke. Nu har de lavet det her meget begrænsede bestillerkatalog, og hvis man søger noget ud over det, så får man at vide, at det kan man ikke få, for byrådet har vedtaget sådan og sådan, siger hun til DR Østjylland.

Uden tilladelser
Marianne Banner hører også fra medlemmerne, at handicapcentrets sagsbehandlere indhenter oplysninger uden at få tilladelse først.

- Man ringer familielægen op og spørger, om det nu også kan passe, at barnet har det og det behov. Eller man ringer til pædagogerne på det døgnaflastningssted, hvor barnet er, og spørger, om hvor mange døgn barnet reelt er på døgninstitutionen. Pædagoger og læger har altså tavshedspligt, siger hun.

Socialrådmand Hans Halvorsen (S) vil ikke kommentere kritikpunkterne endnu, men han siger, at han har bedt forvaltningen undersøge sagen, og han har også indkaldt Marianne Banner til et møde på fredag.

Kilde: DR Østjylland