Aros tæller også besøgende, der ikke køber billet

Museer måler besøgstal forskelligt. Høje besøgstal gør det lettere at tiltrække fonde

01:32

En tur i svingdøren. Aros tæller alle, der er en tur inde i bygningen med i besøgstallet. Også dem, der kun er der i kort tid og ikke køber billet.

På kunstmuseet Aros i Aarhus er der stadig overvægt af betalende gæster. Men alle bliver talt med, når museet opgør besøgstallet. Også dem, der kun besøger caféen, muesumebutikken eller tager et kig ind i forhallen.

- Selv om besøget ikke tager en time, men kun ti minutter, har gæsterne valgt at komme til Aros, siger museets direktør, Erlend Høyersten.

Siden Aros ændrede praksis i forhold til at tælle antal besøgende, er besøgstallet steget med 267.000 gæster på et år. Den ændrede praksis er onsdag blevet beskrevet af dagbladet Politiken.

- For os handler det om, hvor mange der vælger at bruge tid inde i bygningen, siger Erlend Høyersten.

En gæst, der bare tager et kig op i foyeen på Aros tæller også i besøgstallet. Også selv om gæsten ikke køber billet.

På den måde, som Aros nu tæller op på optræder de ikke-betalende gæster dermed også i besøgstallet.

- Den er lidt billig, hvis man vil bruge det til at vise, hvor mange besøgende, man har, siger Niels Levinsen, der er gæst på Aros.

Lettere at tiltrække fonde

Et højt besøgsantal gør det for eksempel lettere for et museum at tiltrække fonde. 

- Vi viser jo faktisk, hvor mange besøgende, vi har. Og ikke bare hvor mange, som besøger kunstudstillinger, siger Erlend Høyersten.

Alle, der kommer ind i bygningen bliver talt som besøgende. Uanset om de er på Aros i en time eller ti minutter, siger museumsdirektør Erlend Høyersten.

TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere østjyske institutioner som Fregatten Jylland, Steno Museet, Den Gamle By og Moesgaard Museum. De fortæller alle, at de kun registrerer de betalende gæster.

- Hvis museerne gerne vil levere valide besøgstal, som også bevillingsgivere kan stole på, skal vi også levere besøgstal på samme måde. Ellers kan man ikke sammenligne det ene museum med det andet, siger Jørgen Smidt-Jensen, der er museumschef på Museum Østjylland.

00:58

- Vi bruger tallene til sammenligning. Vi er i øjeblikket i gang med en undersøgelse af, hvordan vi skal give fremtidige tilskud til museerne. Der er publikumstallene et af de tal, vi ser på. Det væsentlige er, at museerne opgiver det samme tal, så de kan sammenlignes, siger Britt Bager, der er kulturordfører i Venstre. Se hele interviewet her.

Luk video