Arla producerer mere mælk - men får mindre for den

Landmændene får mindre for den mælk, de producerer, viser regnskab fra Arla

Foto: Colourbox

Arlas omsætning er faldet med 5,3 procent de første seks måneder i 2016 sammenlignet med samme periode sidste år. Det oplyser mejeriselskabet i sit halvårsregnskab.

I alt fik mejeriselskabet med hovedsæde i Aarhus solgt for 4,9 milliarder euro - svarende til cirka 36,5 milliarder kroner - i årets første seks måneder.

Det er dog ikke, fordi Arlas landmænd producerer mindre. Den samlede mælkeindvejning afslører, at der blev produceret 7,2 milliarder kilo mælk. Det er en stigning på 100 millioner kilo fra det først halvår i 2015.

I stedet skyldes faldet, at Arla-indtjeningen, der er en opgørelse over den værdi, som Arla har skabt for andelshaverne per kilo mælk, er faldet til 30 eurocent per kilo. I 2015 lå Arla-indtjeningen på 33,7 eurocent.

Læs også

Mejeriselskabet peger i regnskabet på de faldende mælkepriser i Europa som den tungeste vægt, der trækker mælkeprisen ned.

- Efter afskaffelsen af EU's mælkekvoter 1. april 2015 har en rekordhøj mælkeproduktion i Europa haft stor indflydelse på den globale markedssituation, skriver selskabet i sit regnskab.

Overproduktion presser priser ned
- Markedet har fortsat været påvirket af overproduktion af mælk, som har medført faldende mælkepriser i de første seks måneder af 2016. 

Læs også Arla efter Brexit: Den frie bevægelighed er vigtig for os

Eksporten ud af Europa, som for Arla er voksende, har ikke været nok til at lukke hullet fra de faldende mælkepriser, skriver selskabet videre.

Rynkeby solgt
I alt har Arla dog et overskud på 124 millioner euro - svarende til omkring 923 millioner kroner.

Af halvårsregnskabet fremgår det også, at Arla i alt har hentet en gevinst på 120 millioner euro - svarende 893 millioner kroner - ved at sælge datterselskabet Rynkeby Foods A/S. Prisen på salget er ikke oplyst.

Den gevinst er dog ikke regnet med i overskuddet for det første halvår.

Læs historien om Arla her:


* Grundstenen til Arla blev lagt i 1880'erne, hvor danske mælkeproducenter gik sammen i små andelsforeninger, så de kunne investere i fælles mejeriproduktion.

* I de efterfølgende år voksede de små lokale foreninger sig til regionale andelsforeninger.

* I 1970 går fire mejeriselskaber og tre enkeltmejerier sammen under navnet Mejeriselskabet Danmark, som bliver det største mejeriselskab i Danmark.

* I 1988 skifter selskabet navn til MD Foods, som køber sig ind i flere udenlandske selskaber.

* Ved en fusion i 1999 går MD Foods sammen med Kløver Mælk, som dengang var Danmarks dengang næststørste mejeriselskab.

* Resultatet er en mejerigigant, som sidder på 90 procent af den danske mælkemængde.

* I 2000 fusionerer MD Foods med det svenske andelsselskab Arla og bliver til Arla Foods. Selskabet fortsætter med internationale opkøb.

* Arla Foods har efter første halvår 2016 18.941 ansatte i 30 lande og produktionsanlæg og pakkerier i 15 lande.

* Mejeriselskabets produkter sælges i mere end 100 lande.

Kilder: Arla