Arkitema tegner islandsk opera

Århusiansk arkitektfirma har vundet international konkurrence og skal nu bygge den nye opera i Reykjavik.

Timerne ved tegnebordet gav bonus for Århus-firmaet Arkitema, som fredag blev udnævnt som vindere af stor konkurrence.

Opgaven var et bud på en ny opera-bygning i Reykjavik, og de århusianske streger imponerede juryen i en sådan grad, at forslaget nu skal realiseres.

- Vi er meget stolte over at vinde konkurrencen. Det er sjældent, at man får mulighed for at lave et så spændende og prestigefyldt projekt, siger Hallgrimur Thor ­Sigurdsson, der er arkitekt og kreativ leder i Arkitema.

Arkitema placerer den nye opera ved Borgaholt-højen, og der er tænkt på både operaentusiaster og elverfolket i processen.

Firmaet beskriver selv bygningen som et hus for elverfolket og andre skønne væsner, og i en pressemeddelelse skriver Arkitema følgende:

" Dybt inde under jorden inde i høje og under klipperne rundt omkring på Island bor elverne. Man kan ikke se deres huler ude fra, men man ved, de bor inde under jorden et eller andet sted. Ude fra er elverfolkets boliger mørke og aflukkede, men i deres indre åbenbares strålende og krystallinske sale.
Operaens formsprog læner sig op ad denne myte om elverfolkets bolig med sin tunge og massive underetage og sin lysende lette og krystallinske overetage. Den tunge underetage brydes op af vinduespartier, der varierer i størrelse, men som alle gentager den kubiske hovedform."

Arkitema har tegnet den kommende opera-bygning sammen med den islandske tegnestue Arkthing, som århusianerne har samarbejdet med i adskillige år.