Århus med i forsøg på 3190 meters dybde

Beth Orcutt fra Aarhus Universitet har de seneste to måneder været med til at oprette to observatorier i Stillehavet.

Mange af planetens beboere lever måske på en sten - helt bogstaveligt talt. I havbundens skorpe lever mikroorganismer, men får de deres energi fra stenmaterialet dernede, eller trækker de næring ud af det vand, der flyder i basalten?

Svar på disse spørgsmål er på vej med internationale forskeres - heriblandt en Århus-forskers - netop fuldendte installering af to observatorier i havbunden ud for Canadas vestkyst.

- Med observatorierne i havbunden kan vi få en idé om, hvilke mikroorganismer der lever i havbundens skorpe, og vi kan undersøge, hvordan de lever. Basalten dernede rummer verdens største vandreservoir og er et globalt habitat for mikroorganismer, men vi ved simpelthen ikke, hvad der foregår dernede, forklarer Beth Orcutt fra Center for Geomikrobiologi ved Aarhus Universitet.

Beth Orcutt er mikrobiolog og har sat et koloniseringseksperiment i gang i observatorierne. Hun har forberedt forskellige mineraler og forventer så, at de mikroorganismer, der lever i basalten, vil kolonisere og gro på mineraloverfladerne.

Om få år vil man vende tilbage og se, hvem der er flyttet ind. Forsøget med at bygge "hoteller" på havets bund er gjort før, men det er kun anden gang, man laver geokemiske og mikrobiologiske forsøg på denne måde.