Århus Kommune nedlægger 710 stillinger

Årlige besparelser i Århus på gennemsnitligt 361 millioner kroner rammer hårdt på personalet.

Politikernes julegave til århusianerne: Årlige besparelser for 361 mio. kr.

Storstilede stillingsnedlæggelser, effektiviseringer og udbud af blandt andet rengøring er blandt midlerne til at spare gennemsnitligt 361 millioner kroner om året på Århus Kommunes budget i perioden 2011-2014.

Det er byrådspolitikerne enedes i et budgetforlig, der sendes ud til høring blandt borgerne inden en endelig vedtagelse den 26. januar.

Ved udgangen af 2014 vil kommunen have nedlagt i alt 710 stillinger, men uden mange regulære fyringer blandt kommunens mellem 22.000 og 23.000 ansatte.

- Vi forventer, at en meget stor del af dem vil blive nedlagt ved naturlig afgang. Men der vil være nogle områder, hvor der ikke er så stor personaleomsætning, hvor der kan blive tale om afskedigelser, siger kommunens økonomichef, Hans Nicolaisen, til Ritzau.

Forliget indebærer, at administrationen vil tegne sig for lidt over en tredjedel af den samlede besparelse. Det er mere end knap 50 millioner kroner årligt, end byrådspolitikerne i første omgang havde regnet med.

- Det betyder, at vi får mulighed for at spare mindre på den direkte undervisning, pleje og omsorg af vores børn og ældre, siger borgmester Nicolai Wammen (S).

Kommunen vil blandt andet spare penge ved at sende en del rengøring i offentligt udbud. Hidtil har private udbydere gjort rent på 11 af kommunens skoler. Nu følger de resterende 37 skoler sammen med også rengøringen på rådhuset.

På plejeområdet vil kommunen også spare på personalet ved at investere i loftlifte, robotstøvsugere og skylletoiletter.

- Det er ny teknologi, som vi vil købe stort ind af, siger økonomidirektøren.