Århus Kommune bryder tavshedspligt

Socialforvaltningen i Århus videregiver fortrolige oplysninger om socialt belastede familier. Det dokumenterer P4 Østjylland.

Socialforvaltningen i Århus videregiver fortrolige oplysninger om socialt belastede familier. Det dokumenterer P4 Østjylland, som har søgt aktindsigt i hvad der sker med familier, der bliver smidt ud af deres lejligheder på grund af børnenes kriminalitet.

Akterne viser med al tydelighed, at Socialforvaltningen serstort på sin tavshedspligt. Når familierne bliver smidt ud,søger de fleste en ny bolig gennem den kommunale boliganvisning. Kommunen modtager oplysninger om baggrunden for, at familienstår uden bolig og skriver under på, at oplysningerne ikke kommer videre til boligforeningerne. Men det gør de helt systematisk.

På lukkede møder med de almene boligforeninger, fortæller socialforvaltningen, hvem der søger en lejlighed og hvorfor. I et tilfælde fortæller socialforvaltningen, at en familie er blevet smidt ud af sin tidligere lejlighed, fordi en af sønnerne i familien er dømt for vold. Og så spørger kommunen, hvem der har lyst til at have familien boende. Moderen, som ønsker at være anonym, er chokeret.

- Jeg er meget chokeret. Kommunen skal hjælpe mennesker, og de har jo tavshedspligt. De skal da spørge mig først, om de må fortælle tingene videre, siger hun.

Moderen har fuldstændig ret, siger Aalborg Universitets ekspert i personfølsomme oplysninger, Charlotte Bagger Tranberg.

- Det er et meget alvorligt brud på kommunens tavshedspligt. Hvis de pågældende mennesker ikke selv har offentliggjort de her oplysninger, har kommunen ingen ret til at videregive dem, siger hun.

Gert Bjerregaard har været Venstres socialrådmand i Århus indtil i dag, hvor han overlader posten til en partifælle.

Referater, som P4 Østjylland har fået aktindsigt i, viser, at han har siddet med ved en række af møderne, hvor de fortrolige oplysninger blev videregivet. Men han ønsker ikke at kommentere
sagen.