Århus klarer krisen bedst

Århus og Syddjurs klarer sig bedre end alle andre jyske kommuner i kampen mod stigende ledighed.

Århus og Syddjurs er de eneste kommuner i Jylland, som siden august sidste år har haft en stigning i ledigheden på under 100 procent. Det viser nye tal fra Statistikservice.dk.

Flere og flere danskere er gennem de senere år kommet i arbejde, men udviklingen skiftede i august 2008, hvor ledigheden begyndte at stige. Over hele landet er fyringssedler strømmet
ind gennem brevsprækkerne, men analysen fortæller om store regionale forskelle i, hvor galt det står til, skriver stiften.dk

Især den sydlige del af Jylland har store problemer med stigende ledighed. Både Ringkøbing-Skjern, Vejen og Billund kommuner har haft en stigning i ledigheden på over 300 procent.

- Det fremgår tydeligt, at Jylland er hårdt ramt, og kun Århus og Syddjurs er kommet forholdsvis let igennem krisen indtil videre. Mange bosat i Syddjurs pendler til Århus og dermed er det Århus som trækker Syddjurs lettere igennem krisen, lyder det i analysen.

Når det går godt i Århus hænger det sammen med byens rolle som vækstlokomotiv. Men det at være uddannelsesby spiller måske den største rolle, siger prorektor på Aarhus Universitet og professor i økonomi Nina Smith.

- Vi plejer at sige, at 1/3 af befolkningen i Århus by er relateret til universitet enten som studerende eller ansatte. Når konjunkturerne vender, stabiliserer det byen ganske meget, siger hun til stiften.dk.