Århus fjerner blodpropper til favørpris

Det koster kun Region Midtjylland nogle få millioner årligt at sikre, at alle patienter, med blodprop i hjernen, får den bedste behandling.

I Hovedstadsområdet og på Sjælland bliver de fleste patienter med en alvorlig blodprop i hjernen afvist af Rigshospitalet, selv om lægerne har ekspertisen og det tekniske udstyr til at fjerne blodproppen med et kateter, der føres ind i blodårerne i lysken og frem til blodproppen, der fjernes. Det skriver Politiken mandag.

Og sådan bør det ikke være, mener lægerne på Århus Universitetshospital, der vil forsøge at samle hospitalerne i København, Odense og Århus om at indføre en landsdækkende ordning.»

- Det må helt klart være ambitionen at give et ensartet tilbud til alle patienter i Danmark, uanset hvor de bor. Og det mener jeg også er muligt, siger Inger Schaumburg til Politiken.

Hun er chef på Neurocentret på Århus Universitetshospital.

- Vi skal give det tilbud til mennesker, som er meget alvorligt syge, og som får et alvorligt handikap eller dør, hvis vi ikke fjerner blodproppen.

I Region Midtjylland har alle patienter fået tilbuddet siden 1. januar i år, og Århus Universitetshospital har behandlet 49 patienter indtil nu. I dagtimerne skubbes planlagte operationer til side, hvis der kommer en patient med en blodprop i hjernen, og hospitalet har indgået en aftale med lægerne om en frivillig vagtordning, som har sikret, at alle patienter også er blevet behandlet uden for dagtimerne.

På Rigshospitalet er der derimod kun blevet behandlet otte patienter i år.