Århus er en skod-by

Århus og andre danske byer flyder med cigaretskod, og ingen kender miljøpåvirkningen. Undersøgelse efterlyses.

Byerne flyder med cigaretskod, og ingen kender miljøpåvirkningen. Undersøgelse efterlyses. Det skriver metroXpress.

De ligger og flyder overalt. På fortovet, ved busstoppestedet, i parkerne og mellem brostenene. På præcis en time opsamlede metroXpress 1.948 skod på en tilfældig gade på Nørrebro i København. Det svarer til mere end et skod hvert andet sekund. Så tæt ligger de

Selv om Københavns Kommune de seneste år har øget indsatsen for at holde byen ren og stiler mod at blive Europas reneste hovedstad, erkender teknik- og miljøborg­­mester Klaus Bondam (R), at det er en vanskelig opgave at holde gaderne skodfri.

Det er foruroligende mange. Og nu bliver borgmesteren altså lidt skrap Jeg forstår ikke, at rygere bare smider skoddene på gaden. De smider vel ikke deres skod hjemme på terrassen, siger han til metroXpress og tilføjer, at det koster kommunen to kroner at fjerne ét skod med håndkraft.

- Desuden er det ulovligt at henkaste affald på gaden. Bøden er op til 3.000 kroner, men politiet prioriterer det ikke, siger han til metroXpress.

Også Århus og Odense Kommune melder om store problemer med henkastede skod.

Talsmand for Danmarks Rygerforening Søren Højbjerg mener, at politikerne selv er skyld
i, at byerne flyder med skod.

- Før rygeloven trådte i kraft i 2007, røg vi indenfor. Rygeloven har tvunget os ud, og derfor er der flere skod på gaderne i dag, siger han til metroXpress og understreger, at han ikke selv smider skod, fordi han går rundt med et lommeaskebæger.