Arbejdstilsynet advarer: Gasflasker kan pludselig eksplodere

Arbejdstilsynet vurderer, at der står op mod 100.000 potentielt set farlige gasflasker rundt på terrasserne i Østjylland og resten af landet

Det er gasflasker som disse, der kan være farlige. Foto: Arbejdstilsynet

Du bør tjekke gasflasken, inden du tænder gasgrillen og lader tankerne kredse om, hvor længe bøfferne nu skal have, før de er møre.

For der er risiko for, at gasflasken eksploderer, mens bøffer og pølser ligger der og sveder om kap på risten.

Arbejdstilsynet advarer om, at der rundt på de danske terrasser står mellem 50.000 og 100.000 gasflasker, som potentielt set kan være farlige. 

Læs også Hovednavn aflyser sit sidste stop før Northside

Arbejdstilsynet krævede i juli 2016, at Primagaz tilbagekaldte en serie 5 og 10 kg kompositgasflasker. Det er de flasker, der kan være farlige.

Test og konkrete hændelser har ifølge tilsynet vist, at gasflaskerne risikerer at gå op i limningen og eksplodere efter få minutter, hvis der opstår ild omkring flasken, for eksempel fra en utæt regulator eller gasslange. 

Sidste sommer skete der en alvorlig ulykke, hvor en gasflaske eksploderede hos en forbruger efter få minutters brandpåvirkning.

Ombyt flaskerne

Arbejdstilsynet opfordrer folk til at få ombyttet deres gasflasker hurtigst muligt, hvis de har en af de tilbagekaldte gasflasker stående. 

De tilbagekaldte gasflasker er af typen Compolite CS og har været solgt af Primagaz under navnet PrimaDonna.

Gasflaskerne benyttes ofte til gasgrill, varmekaminer og camping.

Læs også Politiet på vandet: Fire personer sigtet for sejlads

Derudover har Viking Energi også solgt og tilbagekaldt et mindre antal flasker af samme type, men her er hovedparten kommet retur.

Hvis du har købt gasflasker af denne type, kan du få ombyttet din flaske til en anden flaske hos din nærmeste Primagaz-forhandler. 

Tilbagekaldte gasflasker

  • I Danmark er de fleste flasker solgt af Primagaz under betegnelsen PrimaDonna og mærket Compolite CS. Typen er også solgt af Viking Energi
  • En letvægtsgasflasketype som er produceret af Composite Scandinavia, Sverige
  • Flaskerne er limet sammen af to dele
  • Findes som 5 kg og 10 kg flasker til forbrugere
  • Flaskerne er godkendt til det danske marked og overholder gældende standarder på fremstillingstidspunktet, men tilbagekaldes på grund af alvorlig risiko ved brand

Kilde: Arbejdstilsynet