Ansatte slukker selv brande

Flere østjyske virksomheder uddanner egne folk til at bekæmpe brande

Når røgalarmen går på danske arbejdspladser, er det i stigende grad de ansatte selv, der rykker ud for at kvæle ilden.

For flere virksomheder uddanner nemlig deres egne folk til at bekæmpe brande. Det fortæller DR Østjylland.

- Ofte kan vi løse selv opgaven, inden brandvæsenet når frem, siger Thomas Skaarup, der er leder af TDC's eget røgdykkerkorps.

Et beredskab som udover en vaskeægte brandbil i Aarhus-afdelingen tæller 110 medarbejdere med speciale i at nedkæmpe ild og hjælpe brandvæsnet med at finde vej og føre slangen.

- Alle, der har interesse i at deltage i røgdykkerberedskabet, får tilbudt en uddannelse. Det er alt fra direktøren til kantinepersonale, siger Thomas Skaarup.

Intet samlet tal
Hos Beredskabsstyrelsen har man intet samlet tal på, hvor mange arbejdspladser der i dag har eget beredskab. Men hos Københavns Brandvæsen vurderer inspektør Jan Sørensen, at danske virksomheder i stigende grad får deres eget røgdykkerkorps.

- Det er udbredt mange steder i landet. I Aalborg, Aarhus, Odense og især København, hvor 27 virksomheder er med i det, og vi har 450 uddannede hjælperøgdykkere. Der er flere hjælperøgdykkere, end der er brandmænd i København, siger Jan Sørensen til DR Østjylland.

Han oplyser, at to af Tivolis ansatte i forrige uge brugte deres røgdykkeruddannelse på at slukke en ulmende brand i en af havens skraldespande. Og inspektøren er ikke i tvivl om, at specialuddannede medarbejdere for få år siden var årsag til, at en del af David Samlingen ikke forsvandt i flammer.

Kilde: DR Østjylland