Anmeldelser af vold mod børn steget med 500 procent

Voldelige overgreb mod børn kommer nu mere frem i lyset end nogensinde pga. et stigende antal politianmeldelser og underretninger.

Det er en glædelig udvikling, at den vold, der tidligere er blevet fortiet, tilsyneladende i stigende grad kommer frem i lyset, lyder det fra direktør i Børns Vilkår. Foto: Ulrik Jantzen

Det tyder kraftigt på, at vi ikke længere vil acceptere vold og andre overgreb mod børn.

Antallet af politianmeldelser af vold og seksuelle overgreb mod børn er nemlig kraftigt stigende – det samme gælder antallet af underretninger til de sociale myndigheder.

Hvert 11. barn i Danmark udsættes for grov vold som slag og spark.

Rasmus Kjeldahl, direktør, Børns Vilkår

Antallet af anmeldelser af vold mod børn under ni år er steget med mere end 500 pct. siden 2010.

Det viser rapporten ’Status 2018 - Svigt af børn i Danmark’, som Børns Vilkår og TrygFonden står bag.

I 2017 foretog danskerne 1.600 anmeldelser af vold mod børn under ni år. Det er en stigning på 536 procent siden 2010, hvor der var 250 anmeldelser, viser den årlige rapport fra Børns Vilkår og TrygFonden.

Læs også Forældre anmelder mor for vold mod deres 11-årige søn

De voksne skal have åbne øjne

- Hvert 11. barn i Danmark udsættes for grov vold som slag og spark. Overgrebene har store konsekvenser for børnene her og nu og på sigt. Derfor er det en glædelig udvikling, at den vold, der tidligere er blevet fortiet, tilsyneladende i stigende grad kommer frem i lyset, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Alt for mange underretninger strander i forvaltningens sagsbunker.

Rasmus Kjeldahl, direktør, Børns Vilkår

Også antallet af underretninger til de sociale myndigheder er steget fra 96.500 underretninger i 2015 til 104.000 underretninger i 2016.

- Børns mulighed for at få hjælp kan være afhængig af, om omgivelserne lægger mærke til barnets trivsel og ved, hvad de kan og skal gøre. Derfor er det positivt, at flere end tidligere underretter, siger direktør i TrygFonden, Gurli Martinussen.

Spørgsmålet er, hvor godt myndighederne er klædt på til at gribe de børn, der har brug for hjælp.

- Alt for mange underretninger strander i forvaltningens sagsbunker. I takt med at flere reagerer på en bekymring, er det kommunernes ansvar at sikre, at socialrådgiverne har tid nok til at undersøge alle underretninger til bunds. I mange tilfælde er det altafgørende, at børnene får hurtig hjælp, inden problemerne eskalerer, siger Rasmus Kjeldahl.

Læs også Baby fik kraniebrud og hjerneblødning efter vold