Anklager: Øksemand ville skabe uro og kaos

Retten i Aarhus har taget hul på de sidste runder af sagen mod somalier, der er tiltalt for økseangreb mod Kurt Westergaard

Foto: Nils Sloth

Statsadvokat Kirsten Dyrman tog mandag formiddag hul på sin procedure i sagen, hvor hun vil forsøge at bevise, at den 29-årige øksemand havde til hensigt at dræbe bladtegneren for et år siden.

Statsadvokaten vil samtidig have dømt somalieren efter terrorloven. PET har undervejs i retssagen forsøgt at bevise, at øksemanden var stærkt inspireret af islamiske terrororganisationer.

- Angrebet var egnet til at skabe enorm uro og kaos. Derfor var handlingen omfattet af terrorparagraffen, siger Kirsten Dyrman.

Hun formanede nævningene om alene at træffe deres afgørelse ud fra, hvad de har hørt og set i retslokalet.

- Man skal ikke tage stilling til, hvordan de forskellige medier har refereret fra retten de seneste par uger, siger statsadvokaten.

Den 29-årige tiltalte somalier er tiltalt for forsøg på manddrab og forsøg på terror, da han trængte ind til Kurt Westergaard bevæbnet med en økse og en kniv.

Desuden er manden tiltalt for forsøg på at dræbe en betjent, som han kastede sin økse efter og truede med en kniv.

Somalieren blev såret af to politiskud ved anholdelsen lige uden for Kurt Westergaards hjem nytårsdag om aftenen for et år siden.

Ifølge statsadvokaten skal retten som udgangspunkt sige ja til, at det var forsøg på manddrab, da somalieren huggede sig ind til Kurt Westergaard, som søgte tilflugt i et sikringsrum.

Men hun mener altså samtidig, at angrebets karakter gør, at det er omfattet af terrorparagraffen.