Anholt-indsamling har rundet en million: Nu skal staten på banen

Crowdfunding har rundet 1.000.000 kroner til at sikre Anholts kyst

Sådan så Nordstrandvej på Anholt ud, efter at stormen Urd havde ramt øen i december 2016. Foto: Liselotte Arentz Sørensen‎

Sådan så Nordstrandvej på Anholt ud, efter at stormen Urd havde ramt øen i december 2016. Foto: Liselotte Arentz Sørensen‎

Sådan så Nordstrandvej på Anholt ud, efter at stormen Urd havde ramt øen i december 2016. Foto: Liselotte Arentz Sørensen‎

Det er her i hjørnet mellem havnen og Anholt Camping, at Nordstrandvej gang på gang bliver slået til plukfisk i stormvejr. Foto: Google Maps

Anholt Camping blev også ramt af stormen Urd i 2016. Foto: Liselotte Arentz Sørensen‎

1 af 5

1.023.000 kroner.

Så meget penge er der via crowdfunding samlet ind til at sikre Anholts kyst. Nu skal staten på banen med de sidste penge, der sikre kystsikringen af kattegatøen, mener formanden for Anholt Borgerforening.

Læs også Millioner på vej til sikring af Anholts truede hovedvej

Håbet for indsamlingen var 1.000.000 kroner, og det er nu nået, selvom indsamlingen fortsat løber året ud.

- Det har været så utrolig flot, at så mange har taget andel i denne indsamling, og det har været en stor glæde at høre, at folk har været glade for, at de har fået muligheden for at kunne hjælpe, siger Liselotte Arentz Sørensen, der er formand for Anholt Borgerforening, som står bag indsamlingen.

Det er her i hjørnet mellem havnen og Anholt Camping, at Nordstrandvej gang på gang bliver slået til plukfisk i stormvejr. Foto: Google Maps

Når uvejr og storme hærger i Kattegat, går det ofte hårdt ud over øen Anholt. På trods af mange forhandlinger gennem flere år er Norddjurs Kommune og staten ikke blevet enige om, hvem der skal betale for en kystsikring af øen.

00:52

VIDEO: Sådan så hovedvejen på Anholt, Nordstrandvej, ud efter stormen Bodils hærgen tilbage i 2013.

Luk video

Mangler 3,2 millioner kroner

Regningen er estimeret til 16 millioner kroner. Staten vil betale noget, kommunen vil betale lidt. Men der mangler stadig cirka 3,2 millioner kroner, når man medregner de penge, der er indsamlet af Anholt Beboerforening via crowdfundingen. 

- Det har ikke kun været Anholt-venner, altså sommerhusejere eller andre, der har deres gang herovre, der har støttet op. Der har for eksempel også været en masse Grenaa-virksomheder, som har støttet os. Det viser, at vi står sammen i Norddjurs Kommune om de sager, vi synes, der er vigtige at få igennem, siger Liselotte Arentz Sørensen, der fortæller, at selvom man nu har nået målet om en million, håber man fortsat at indsamle flere penge til projektet.

Sådan så hovedvejen på Anholt ud efter stormen Urd havde hærget i 2016. Foto: Liselotte Arentz Sørensen‎

- Da vi begyndte indsamlingen og skulle sætte et mål, blev vi enige om en million. Det var højt sat, men vi syntes ikke, at 500.000 lød af så meget. Vi var i tvivl om, hvorvidt vi kunne nå at millionen, men det kunne vi altså og endda inden deadline, siger Liselotte Arentz Sørensen.

Hun håber nu, at staten vil finde de cirka 3,2 millioner kroner, der mangler for at kunne lave en permanet kystsikring af øen.

- Jeg tror og håber, at det bliver et statsligt tilskud, men det er noget, politikerne skal have forhandlet helt på plads, siger Liselotte Arentz Sørensen. 

Læs også Borgmester vil have Folketinget på banen i sag om kystsikring

For tredje gang på blot fem år oplevede beboerne på Anholt i 2016, at en storm fik Kattegat til at snuppe en luns af øen og dens hovedvej.

Forleden kunne vi her på TV2 ØSTJYLLAND fortælle om en aarhuiansk familie, der har samlet pant for i alt 16.000 kroner, som de så har doneret til kystsikringen af Anholt. Det jan du se mere om herunder:

01:53

VIDEO: Familie har samlet flasker for 16.000 kroner til kystsikring

Luk video