Andelsboliger slipper med skrækken

Gode nyheder til andelsboligejere. Vurdering faldt mindre end frygtet

Foto: arkiv

Landets andelsboligejere kan ånde lettet op, skriver Søndagsavisen i den kommende udgave.

Skat er nu klar med den nye vurdering, og den viser, at vurderingerne på landsplan kun er faldet med to procent.

Mange eksperter havde ellers forudset store smæk til andelsboligejerne, og selv Skats  egen foreløbige prognose fra januar talte om fald i vurderingerne på ti procent i de store byer som

Den endelige vurdering viser imidlertid, at Aarhus slap med et fald på mellem én og tre procent, mens faldet i Ålborg blev begrænset til syv procent.

- Set i forhold til prognosen viser den endelige statistik altså, at der kun bliver tale om et mindre fald i Aarhus, hvor vi i prognosen forudså et fald på op til ti procent. Forskellen på prognose og statistik skyldes, at niveauet i Aarhus blev justeret en smule efter at prognosen var udarbejdet, siger skattedirektør Jens Perch Nielsen.

Også andelsboligejerne i København og på Frederiksberg, der huser langt de fleste af landets andelsboliger, slap med skrækken.

Flere eksperter havde forudset et fald på mellem ti og 20 procent, men her landede vurderingerne på et rent nul i forhold til den seneste vurdering i 2008.

- Som offentlig myndighed er vi nødt til at være forsigtige, når vi vurderer. Det gælder både for huse og andelsboliger. Det betyder, at vi skal være meget sikre, når vi for andelsboligernes vedkommende sætter vurderingerne ned, da det har stor betydning for den enkeltes formue. Og fakta er, at der kun har været meget få handler af den type ejendomme, der huser andelslejligheder, og her har priserne ikke ændret sig i forhold til den sidste vurdering, siger Jens Perch Nielsen.

De fleste andelsboliger har en maksimalpris, der er bestemt af den offentlige vurdering. Et fald i vurderingen ville altså betyde, at andelsboligen blev mindre værd ved salg.

Men der er også en anden god nyhed til andelshaverne især i hovedstaden. Her har Skat nemlig sat grundværdierne ned med 19 til 22 procent. Det betyder, at der skal betales mindre i ejendomsskat - enten helt konkret eller ved, at den skat, man skylder på grund af skatteloftet, bliver reduceret.