Amok i vandhuller

Kæle-skildpadder er en trussel mod naturen

07:15

1 af 2

Hvad gør man, når familiens skildpadde ikke længere er så spændende, og har vokset sig alt for stor til sit akvarium? Dyrehandleren vil ikke have den tilbage, og en aflivning er alt for dyr.

For mange familier er svaret at give skildpadden sin frihed ved at sætte den ud i det nærliggende vandhul. Men det er en rigtig dårlig idé, fortæller zoolog Morten Vissing fra Aqua i Silkeborg onsdag i Go' Aften Østjylland.

- De laver ballade derude, og man skal for guds skyld aldrig nogensinde sætte skildpadder ud i naturen, siger han.

Æder de andre dyr

Selvom skildpadderne sagtens kan overleve i dan danske natur, går det hårdt ud over den øvrige fauna.

- Problemet med dem, når de kommer ud i et vandhul, er, at de æder løs af frøer, frøæg og haletusser. Og så forstyrrer de også de ynglende fugle i rørskoven som f.eks. lappedykkere og blishøns, siger Morten Vissing.

- Problemet er stort i de områder, hvor de bliver sat ud. Og det er typisk de samme vandhuller de bliver sat ud i - nemlig de bynære søer og vandhuller, siger han.

Et dårligt kæledyr

Morten Vissing opfordrer derfor til at tænke sig om en ekstra gang, når familiens næste gang skal have et kæledyr.

- Jeg tror, at ni ud af ti skildpaddekøb er en impulshandling, hvor du egentligt var nede for at købe en guldfisk, og så falder du over de små nuttede skildpadder. Så køber du dem i stedet for, fordi det er noget børnene også kan sidde med i hænderne, siger han.

Men gør man det, får man ifølge Morten Vissing også et kæledyr, der bliver 20 -25 år, der sviner meget, der lugter og også kan finde på at bide.

- Det er absolut det værste kæledyr, man kan købe til børneværelset. Der findes mange andre alternativer, siger han.

I videoen herover kan du høre hele interviewet og se nogle af de skildpadder, som Aqua har fået indleveret fra østjyder, der ikke ville have deres skildpadder længere. Du kan også se det i Go' Aften Østjylland onsdag kl. 18.15, 21.25 og 23.25.