Amerikansk fodbold - mere end bare brækkede kraveben og forvredet knæ

Den hårde sport - amerikansk fodbold - er blandt andet kendt for voldsomme tacklinger. Men der er mere i sporten end blå mærker og brækkede knogler

04:44

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND var i fredags på besøg hos Aarhus Tigers - en sportsklub for amerikansk fodbold - for at høre mere om den hårde sport.

Amerikansk fodbold - en sport, vi næsten alle sammen kender til fra fjernsynet og fra mange amerikanske film.

Mange vil måske tænke, at sporten kun er voldsom og hård, men spørger man klubben Aarhus Tigers er sporten meget mere end bare voldsomme tacklinger.

- Teknik og taktik spiller rigtig meget ind. Man kan godt gå ned og træne sig stor, men man kan ikke bruge det til så meget på banen, hvis man ikke har talent og evner ved siden af også, siger 38-årige Claus Sperlin fra Aarhus Tigers.

Groft sagt går amerikansk fodbold ud på, at det angribende hold skal have bolden ned i den modsatte ende af banen. Og så skal det forsvarende hold gøre alt, hvad de kan, for at forhindre det. Og det inkluderer nogle gange også rigtig hårde tacklinger.

Ung, gammel, lille eller stor - betyder intet

På holdene i Aarhus Tigers er spillerne vidt forskellige rent fysisk. Nogle af unge, andre lidt ældre. Nogle er små, andre er store.

Teknik og taktik spiller rigtig meget ind. Man kan godt gå ned og træne sig stor, men man kan ikke bruge det til så meget på banen, hvis man ikke har talent og evner ved siden af også.

Claus Sperlin, Aarhus Tigers

Men det betyder ikke noget i sporten - selvom man måske skulle tro det modsatte.

- Man har opgaver, der passer til ens kropsbygning. Jeg er ikke en af de mindste, så jeg skal ikke ud og løbe hurtigt på samme måde, som de skal. Til gengæld skal jeg ind og tumle lidt med de store drenge, siger Claus Sperlin.

Sådan lyder det også fra Anders Arnfast, der er elitespiller hos Aarhus Tigers.

- Det er meget sjældent, at man i amerikansk fodbold rent faktisk møder nogen, der er i en anden størrelse end én selv. Det fungerer på den måde, at man spiller på forskellige positioner - og i de positioner ender man med at spille overfor en person, der har samme størrelse som sig selv, siger Anders Arnfast.

02:41

VIDEO: TV2 ØSTJYLLANDS journalist (til højre) prøvede selv kræfter med sporten i fredags. Kig med og bedøm selv, hvordan han klarede det.

Luk video

Adrenalinkick og mudder på kroppen

Spilleren Claus Sperlin er 38 år, og er dermed en af klubbens ældste. For ham er der flere ting, der tiltrækker ham til sporten.

- Det er det adrenalinkick, man kan få ud af det i hverdagen, som man ellers ikke får på andre måder. Og så at komme ud og få lidt mudder på kroppen og tumle lidt rundt, siger han og tilføjer også kammeratskabet som en del af årsagen.

Jeg har forvredet knæet og rykket skulderen halvt af led som en af de værste ting. Men blå mærker, det får man. Det hører til.

Claus Sperlin, Aarhus Tigers

Og hvordan han undgår at blive slået helt i stykker på banen, dét har han en opskrift på.

- Jeg passer på mig selv ved siden af sporten. Jeg sørger for at få genoptrænet, hvis der er en lille skade, og så samtidig træne ved siden af, siger Claus Sperlin.

Men helt at undgå at slå sig, det har han ikke været foruden.

- Jeg har forvredet knæet og rykket skulderen halvt af led som en af de værste ting. Men blå mærker, det får man. Det hører til, siger han.

De hårde tacklinger er ikke personlige. De spiller bare for at have det sjovt, lyder det fra flere af klubbens spillere.

Store drømme hos ung spiller

14-årige Nur ad-Deen Branco spiller også hos Aarhus Tigers, og han har allerede - trods sin unge alder - dyrket sporten i 2,5 år.

Han bekræfter også de andre i, at sporten er for alle - uanset størrelse og alder.

- Det er lige meget, om du er stor eller lille, tynd eller tyk. Alle kan spille det, siger han.

Det er lige meget, om du er stor eller lille, tynd eller tyk. Alle kan spille det.

Nur ad-Deen Branco, Aarhus Tigers

Han er dog ikke så bekymret for at møde de lidt mere tunge og større drenge.

- Jeg er hurtigere, så de kan ikke fange mig, siger Nur ad-Deen Branco.

Han er selv en af dem, der altid har set sporten i fjernsynet, og som har syntes, at det så fedt ud. Men efter han fik anbefalet det af en ven, så begyndte han også selv at spille - og nu elsker han at være i gang på banen.

Drømmen er at komme til USA og spille, og ellers at spille i udlandet og tjene penge på det en dag.

TV2 ØSTJYLLAND var på besøg i sportsklubben som en del af fredagsprogrammet, 'Østjylland Indefra'. Har du en idé til, hvor vi skal hen næste fredag, så skriv en mail til indefra@tv2oj.dk.

Læs også Pose med tyvekoster fik kloak til at flyde over