Alternativet: Flere cykelstier

Store forskelle på, hvordan lokale folketingskandidater vil løse problemerne i landdistrikterne

11:01

1 af 2

Der er stor forskel på, hvordan de østjyske folketingskandidater vil gøre det lettere for beboerne i landdistrikterne at transportere sig rundt.

I en direkte valgdebat på TV 2 | ØSTJYLLAND tirsdag aften argumenterede SF, Enhedslisten og Alternativet alle for bedre kollektiv trafik som en del af løsningerne på landområdernes udfordringer.

Per Zeidler fra Liberal Alliance mener derimod, at registreringsafgiften på bilerne skal fjernes. Dermed får beboerne på landet bedre råd til at få en ny og miljøvenlig bil.

Alternativets Niko Grünfeld medgiver, at det kan være nødvendigt at have en bil, hvis man bor langt fra en større by. Der skal dog være et alternativ, forklarede han.

- For mig og for os er det vigtigt at adskille by- og landområder. Ude på landet er der nogle andre problemstillinger end inde i byerne. For mig er det okay at have en bil ude i landdistrikterne, så man kan komme rundt.

Se: Politikere: Udvid E45!

- Vi vil sætte massivt ind på kollektiv trafik, flere cykelstier og samordninger. Vi bliver nødt til at finde shuttlebus-løsninger. Der er jo masse af løsningsmuligheder. Spørgsmålet er bare, om vi kan blive ved med at udbygge og udvide uden at skele til naturen og klimaet, sagde Niko Grünfeld i den direkte tv-debat.

Niko Grünfeld blev bakket op af SFs Kirstine Bille, der også ønsker bedre muligheder for at køre med bus og tog - også selv om det ikke er rentabelt rent økonomisk.

- Vi skal holde op med at sige til hinanden, at den kollektive transport er noget, der skal kunne betale sig. Det her er noget, vi laver som en service for vores borgere, og når vi bor i et landdistrikt, så skal vi også som det offentlige tage os af, at vi kan komme rundt til hinanden, siger Kirstine Bille.

Per Zeidler fra Liberal Alliance bor selv i Rønde på Djursland, hvorfra der ifølge ham er masser af busforbindelser. Derfor skal der også satses på privatbilisme, mener han.

- Det er jo ren "feel good", at vi skal have udbygget den kollektive trafik overalt. Det skal vi på et eller andet niveau, men slet ikke det, som man hører fra Niko, Søren Egge og Kirstine (venstrefløjen, red.). Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, siger Per Zeidler fra Liberal Alliance.

Se diskussionen om den kollektive trafik i landområderne i videoen øverst i artiklen.