Alternative kirker er et hit i storbyerne

Kristne valgmenigheder i blandt andet Århus får flere unge medlemmer. De unge vil have en kirke, der passer til deres hverdag.

Det skriver metroXpress.

Flere unge danskere i landets større byer søger mod valgmenigheder, der tilbyder en anden kristendom end folkekirken og er målrettet de unge.Det fortæller en række valgmenigheder, som metroXpress har talt med i Aalborg, Århus og København.

En af de kirker, der får flere unge på medlemslisten, er Århus Valgmenighed. Menigheden har 600 medlemmer, hvoraf 70 procent er under 30 år. Den vokser med 60 fortrinsvis unge medlemmer om året.

- Vi mærker tydeligt en stor interesse fra unge med alle baggrunde. Vi tilbyder en modkultur til forbrugssamfundet i positiv forstand ved at give dem mulighed for at leve for noget, der er større end den nyeste trend, siger præst Keld Dahl­mann til metroXpress.

Melder man sig ind i en valgmenighed, betyder det ofte et farvel til sex og sprut. Men de strenge krav tiltrækker kun en mindre del. »Det, man først og fremmest søger, er et tættere fællesskab. Man vil have en familiær kirke, hvor man kan komme med sine venner, siger teolog Viggo Mortensen til metroXpress.

Samtidig er kirkerne gode til at tilpasse sig de unge med fredagscafeer, religiøse podcasts og aftengudstjenester for studerende, fortæller teolog Marie Vejrup Nielsen.

- Det er en parallel kristen ungdomskultur, hvor man ikke føler, man går glip af noget, samtidig med at man lever inden for kristne rammer, siger hun til metroXpress.

En valgmenighed hører un­der folkekirken, men er finansieret af medlemmerne, der ikke betaler kirkeskat. De er især de nye valgmenigheder, der blev oprettet omkring 1990 og fremefter, der får mange unge medlemmer. Ifølge undersøgelsen 'Danske valg- og frimenigheder 2009' er det samlede medlemstal for disse vokset fra 876 i 1998 til 1.843 i 2008. I gennemsnit er cirka 70 procent af medlemmerne under 40 år.