Altædende vintergæster: Marker er hvide af svaner

Svaner fra hele Skandinavien kommer til Østjylland for at overvintre

Foto: Privatfoto

Foto: Privatfoto

Foto: Privatfoto

Foto: Privatfoto

1 af 4

Mens svaler flyver syd på for vinteren og hygger sig i Afrika, er der også trafik den anden vej. 

I  vintermånederne vil man mange steder kunne opleve hvide marker. Ikke kun på grund af snefald, men også fordi store flokke af svaner vælger at overvintre i Danmark.

Læs også Syv påfugle stjålet efter tegn på voldsom kamp

Det kan man blandt andet se på billederne øverst i artiklen, som er taget igår eftermiddag, torsdag, af en kvik østjyde i Allingåbro. Her går der massevis af svaner rundt på en mark. 

Synet af svanerne er meget typisk for årstiden, fortæller museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum, Morten D. D. Hansen:

- Det er sangsvaner. De kommer fra hele Norden - Sverige, Norge og Finland - for at overvintre i Danmark. Der, hvor de kommer fra, er der meget sne, så de kan ikke finde nok mad. 

Læs også Truet rovfugl breder sig i Østjylland

Også området omkring Randers Fjord er et godt bud på et sted i Østjylland, hvor svanerne ofte slår sig ned og finder føde. Det er netop udbuddet af føde, som lokker dem til Danmark:

- De render rundt på folks marker og spiser alt, hvad de kan komme af nærheden af. Majs, græs, raps og nyspiret korn. Det er bondemændene nok ikke så glade for, siger Morten D. D. Hansen. 

00:10

VIDEO: Sådan så det ud på en mark ved Allingåbro torsdag d. 19. januar 2017 omkring kl. 14. 

Luk video