Alle vil lære af Aarhus

Exitprogram er et internationalt hit

Politikere og medier fra USA, Australien og adskillige lande i Europa vil vide, hvordan Aarhus Kommune i samarbejde med byens politi hjælper radikaliserede unge ud af et ekstremistisk miljø, skriver metroxpress.

- Vi oplever en utrolig stor international interesse for vores exitprogram, som vi lige nu prøver at håndtere, siger Toke Agerschou, som er leder af SSP-enheden i Aarhus Kommune, hvor man har udviklet et exitprogram for unge, som er hjemvendt fra Syrien eller Irak, hvor de eksempelvis har kæmpet for Islamisk Stat.

Washington Post, BBC og australske tv-stationer har rettet henvendelse, fordi de vil høre mere til projektet, og på det seneste har politikere fra Norge, Sverige, Holland og England også vist interesse for programmet, fordi de står med samme udfordring, når det gælder radikaliserede unge, der enten vil i hellig krig eller er hjemvendt.

- Vi gør noget helt anderledes her i Aarhus, og det vil de gerne inspireres af, siger Toke Agerschou til metroxpress.

- Selv om folk har valgt en problematisk vej ved at rejse til Syrien, så modtager vi dem stadigvæk som borgere i Danmark og gør, hvad vi kan, for at de igen lander som borgere. Pointen er at hive vedkommende ud af miljøet, og bagefter giver vi dem en plads i samfundet. Det er en unik og meget dansk tankegang, tror jeg, uddyber han.

Exitprogrammet i Aarhus indgår også i regeringens handleplan om forebyggelse af radikalisering og ekstremisme, som blev fremlagt i midten af september.