AGF-formand taber kampvalg i Coop: Bolander bliver på posten

Lasse Bolander fortsætter som formand for Coops 1,7 millioner medlemmer efter kampvalg. Han fik 62 af de 123 afgivne stemmer, mens Lars Fournais fik 39

Lars Fournais, som er formand for fodboldklubben AGF, har kritiseret Coop for ikke at have haft nok fokus på kerneforretningen. Foto: Kim Haugaard - Scanpix

Lørdag blev den 49-årige Lasse Bolander genvalgt som formand for Coop med 62 ud af 123 afgivne stemmer. Foto: Asger Ladefoged - Ritzau Scanpix

1 af 2

Den nuværende formand for Coop, Lasse Bolander, får lov til at fortsætte som formand for dagligvarekoncernens 1,7 millioner medlemmer.

Det er resultatet af et kampvalg lørdag, hvor landsrådets medlemmer besluttede at genvælge den 49-årige formand. Det oplyser Coop i en pressemeddelelse.

Læs også AGF-formand forventer spillernes opbakning efter fyring

Dermed lykkedes det ikke de tre udfordrere at slå Lasse Bolander af pinden, hvor har siddet som formand siden 2008. Med genvalget får han lov til at fortsætte tre år mere for koncernen, der blandt andet driver SuperBrugsen, Kvickly og Fakta.

Lasse Bolander fik 62 af de 123 afgivne stemmer i Coops landsråd, mens Lars Fournais fik 39, Mikkel Irminger Sarbo fik 22 og Christian Christensen endte med 0 stemmer. 

Lars Fournais fik 39 af de 123 afgivne stemmer i Coops landsråd. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Coop omsatte i 2017 for 44,8 milliarder kroner. Det samlede overskud steg i 2017 til 528 millioner kroner fra 274 millioner kroner året før. 

Lars Fournais, som er formand for fodboldklubben AGF, har dog kritiseret Coop for ikke at have haft nok fokus på kerneforretningen.

Han hæfter sig ved, at Coop i dag blandt andet både driver investeringsforeninger, sælger varer i Kina, driver Coop Bank, sælger FDB-møbler fra selvstændige forretninger og ejer et reklamebureau. 

Læs også Martin Pusic sender AGF tæt på overlevelse

Lasse Bolander har dog afvist, at firmaet savner fokus. Kerneforretningen er kun en del af opgaven, lyder det fra Bolander.

- Vi skal hele tiden udvikle os og give medlemmerne nye fordele. Vi har oprettet en bank og indgået et samarbejde med et forsikringsselskab.

- For mig at se er det også en del af kerneforretningen, fordi vi giver medlemmerne fordele i hverdagen, har formanden tidligere sagt.

FAKTA: Coop har genvalgt formand for 1200 butikker

Lørdag blev den 49-årige Lasse Bolander genvalgt som formand for Coop med 62 ud af 123 afgivne stemmer.

Få et indblik i, hvad Bolander står i spidsen for, her:
 
 • Coop blev stiftet i 1896 under navnet Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger (FDB).
   
 • Navnet Coop henviser til, at der er tale om et kooperativ, altså en andelsforening. Den ejes af Coops 1,7 millioner medlemmer.
   
 • Koncernen driver dagligvarekæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Irma og Fakta.
   
 • Samlet har Coop cirka 1200 butikker på landsplan.
   
 • Koncernen beskæftiger 40.000 medarbejdere og står for knap 40 procent af dagligvaresalget i Danmark.
   
 • Coops største konkurrent er Dansk Supermarked, som blandt andet ejer Netto, Bilka og Føtex.
   
 • Der var tre udfordrere til posten. Det var AGF-formanden Lars Fournais, Mikkel Irminger Sarbo, som sidder i Coop ambas bestyrelse, og tidligere Coop-chef for lokale varer Christian Christensen.
   
 • En formand vælges for tre år ad gangen, og det er første gang, at Bolander har været i kampvalg.

Kilder: coop.dk, Fødevarewatch, Berlingske og Politiken.