Afviser kritik af kunstige job

Bruger millioner på at skabe midlertidige stillinger

Genrefoto.

Der er ikke noget odiøst i at lave skræddersyede job, der redder langtidsledige fra at ryge ud af dagpengesystemet.

Det mener Thomas Medom (SF), sundhedsrådmand i Aarhus Kommune, der har oprettet 40 midlertidige stillinger i ældreplejen målrettet ledige, som står til at ryge ud af dagpengesystemet, efter at Folketinget har halveret dagpengeperioden fra fire til to år.

- Vi bruger bare de værktøjer, regeringen har udstyret os med, nemlig akutlovgivningen. Jeg havde da hellere set en længere dagpengeperiode, men nu vi nu ikke har det, så er det her den næstbedste løsning, siger Thomas Medom.

Ruller sikkerhedsnet ud

Ifølge Politiken har seks kommuner besluttet at rulle et sikkerhedsnet ud under de udfaldstruede ledige og tilbyde dem skræddersyede job, så de på et hængende hår undgår at ryge ud af dagpengesystemet.

Foruden Aarhus drejer det sig om Frederikshavn, Nordfyn, Kerteminde, Bornholm og Roskilde Kommuner, der er på vej til at bruge mere end 23 millioner kroner på at skabe 180 særlige stillinger, der går under navne som "puljejob" og "akutjob+".

Manøvren møder dog kritik for at undergrave formålet med hele stramningen af dagpengeperioden. Venstres arbejdsmarkedsordfører betegner ifølge Politiken de særlige jobkonstruktioner som "usympatiske".

Er modellen lovlig?

Statsforvaltningen Nordjylland undersøger, om modellen, der bruges i Frederikshavn Kommune, i det hele taget er lovlig, fordi den meget målrettet går ind og tilbyder udfaldstruede jobs i lige præcis det antal timer, de mangler for at kunne give de ledige ret til en ny toårig periode på dagpenge.

Men Aarhus-rådmanden har ingen skrupler.

- Jeg er helt sikker på, at den model, vi anvender, er lovlig. En arbejdsgiver må til enhver tid oprette nye stillinger, og vi må gerne målrette og tidsbegrænse dem, siger Thomas Medom med henvisning til, at stillingerne er begrænsede til et halvt års ansættelse.

To fluer med ét smæk

De midlertidige ansættelser slår ifølge Thomas Medom to fluer med ét smæk.

- Vi vil gerne have en lidt bedre ældrepleje, hvor der bliver lidt mere tid til pleje og til at lave mad. Samtidig undgår vi, at nogle mennesker ryger ud af dagpengesystemet med de uheldige følger, det kan have for familierne, siger Thomas Medom.

Forhindrer det ikke, at nyuddannede sosu-assistenter kan få job?

- Nej, det synes jeg ikke. Vi har lav arbejdsløshed på sosu-området, og vi har ophævet vores ansættelsesstop. Så det er ikke sådan, at der er en masse nyuddannede, der bliver udelukket fra at få job på det her område, siger Thomas Medom.