Afliver Tycho Brahe-myte

Kviksølv slog ham ikke ihjel

Foto: Fotografisk Atelier. DKB.

Et forskerhold fra Aarhus afliver nu et stor, vedholdende myte omkring Tycho Brahes dødsfald, som ellers har været kendt i mere end 400 år.

Den 24. oktober i 1601 døde den berømte Tycho Brahe, og siden har der været stor mystik omkring dødsårsagen i historieskrivningen. En kendt teori har nemlig altid været, at Tycho Brahe døde af kviksølv-forgiftning, men den myte er nu forevigt aflivet af forskere fra Aarhus Universitet.

- Der opstod hurtigt efter Tycho Brahes død rygter om, at han kunne være blevet forgivet. Brahes berømte assistent Johannes Kepler har været udpeget som mordmistænkt, men andre har også været mistænkt i tidens løb, fortæller forskningsleder og arkæolog Jens Vellev fra Aarhus Universitet.

Kviksølv i skægget

Mordteorierne har fået ny næring, fordi man af flere omgange har konstateret kviksølv i den afdøde Tycho Brahes velbevarede skægrester, som blev udtaget ved den første gravåbning i 1901.

I 2012 blev Tycho Brahe så forstyrret i sin grav i Prag igen. Denne gang under stor, international mediebevågenhed af et dansk-tjekkisk forskerhold, som har arbejdet intenst på at klarlægge dødsårsagen siden.

- Ud fra de kemiske analyser af knoglerne ser det faktisk ud til, at Tycho Brahe slet ikke har været udsat for kviksølvsbelastning ud over det normale i de sidste 5-10 år af sit liv, fortæller Kaare Lund Rasmussen, der er lektor i kemi på Syddansk Universitet.

Sølvnæse af kobber

En anden myte er også blevet aflivet. I 1566 mistede Tycho Brahe nemlig en del af sin næse i en fægteduel og fik en protese, som hidtil har været omtalt i litteraturen som lave af sølv og guld. Undersøgelser viser dog nu, at protesen var lavet af messing.