Afføring på svinekød fra Danish Crown

Forbrugernes sikkerhed er på spil, mener Forbrugerrådet

arkiv

Slagterikæden Danish Crown, der har hovedsæde i Randers, har så mange sager om dårlig hygiejne på sine slagterier, at forbrugernes sikkerhed reelt er på spil, mener Forbrugerrådet.

En undersøgelse foretaget af avisen 24timer viser, at Fødevarestyrelsens kødkontrol siden april i år har afsløret 137 kritisable forhold på Danish Crown-slagterierne

Ifølge 24timer drejer det sig om synlig afføring på tonsvis af svin, skadedyr i et produktionslokale, elendig rengøring, beskidte knive og kød- og fedtrester i maskinerne. Der er også tale om kondensvand, som drypper ned på det svinekød, der kan blive forurenet med ondartede bakterier.

- Det er forstemmende, at den stadig er gal. Forbrugerens sikkerhed er på spil, for en så dårlig hygiejne kan selvfølgelig udgøre en betydelig sundhedsrisiko, siger Camilla Udsen, fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet til 24timer. Og nu er Danish Crown i årevis blevet afsløret i disse svigt, og det undrer mig, at de ikke snart tager ved lære af det.

Susanne Knøchel, professor i fødevaremikrobiologi ved Københavns Universitet, siger til avisen, at det er svært for slagterierne at undgå, at der kommer afføring på kødet.

- Men det er uacceptabelt, hvis et slagteri ikke opdager synlig afføring på kødkroppene, siger hun og påpeger, at også den mangelfulde rengøring og problemer med kondensvand, der drypper på kødet, kan være til ulempe for fødevaresikkerheden.

- Vi har slagtet cirka syv millioner svin i perioden, og vi bruger en milliard kroner på fødevaresikkerheden, som er i verdenseliten, siger Danish Crowns kommunikationsdirektør, Anne Villemoes til 24timer. Men vi erkender, at det er uacceptabelt, når rengøringen ikke har været i orden. Her har vi ellers lært af fortidens synder, og nu kan der igen blive anledning til at undersøge, om vi nogle steder kan højne niveauet.