Afbryder bilradioen

Elever opfinder radioudstyr, der kan redde liv

Så er der godt nyt til dig, der ikke når at flytte dig for ambulancen.

Holdet bag ambulanceopfindelsen. Foto: Kenneth Valdemar Moestrup

Holdet bag Tandbørste-app'en. Foto: Kenneth Valdemar Moestrup

1 af 3

I fremtiden bliver din bilradio måske automatisk afbrudt med en advarsel, når en ambulance under udrykning nærmer sig. Det er idéen bag en opfindelse, som elever på Tradium i Randers elever har fostret. Og den idé har nu foreløbig bragt dem i semifinalen i den europæiske iværksætterkonkurrence European Business Game.

Skolen har to klasser, som har opnået adgang til semifinalen: Elever fra 2.d og 2. e på Tradium Handelsgymnasiet er i fuld gang med opvarmning til semifinalen i iværksætterkonkurrencen European Business Game, der holdes på fredag i Jyske Bank, Østergade 4 i Aarhus. 

- Gruppe 2.e fra Tradiums hhx-uddannelse er kommet i semifinalen med et produkt, de kalder Radio Ambulance Emergency Relief - en RDS-sender, der monteres i ambulancer, så de lettere kan komme frem i trafikken under udrykning. RDS-senderen fungerer på den måde, at den under ambulanceudrykning afbryder bilradioer inden for en given radius. På den måde bliver bilister hurtigere opmærksomme på, at der er et udrykningskøretøj på vej, fortæller skolen i en pressemeddelelse.

- Vi har arbejde intenst med vores fremlæggelse og rapport hele ugen, og vi bliver utroligt skuffede, hvis vi ikke kommer i finalen med vores produkt, som faktisk kan redde menneskeliv, siger Mathias Tvenstrup, fra 2.e på Tradium Handelsgymnasiet.  

App til tandbørstning

Den anden gruppe fra Tradium Handelsgymnasiet er 2.d bestående af Cecilie Skov Mikkelsen og Sofie Bergholt Karlsen. De to unge kvinder har firmaet Fun4you, der står bag en app, som skal gøre det sjovere for børn at børste tænder.

 - App'en skal fungere som en instruktion, hvor man bl.a. kan vælge forskellige animationsfigurer, der viser, hvilke bevægelser barnet skal lave for at opnå den mest optimale tandbørstning, fortæller Sofie Bergholt Karlsen.

Fakta

European Business Game (EBG) er en europæisk konkurrence for gymnasieelever, der dyster om at etablere den bedste fiktive virksomhed. EBG blev første gang holdt i skoleåret 1992/1993. I år deltager 42 gymnasier med et eller flere hold. I alt deltager 1.586 elever i konkurrencen.

Bag European Business Game i Danmark står arrangør og hovedsponsor Finansrådet, Foreningen af Lærere i Erhvervsøkonomi (STX), Driftsøkonomisk Forening (HHX), Ministeriet for Børn og Undervisning og DI-Handel.