Ærtesuppe med flæsk og pølser

Sådan holdt søfolk julefrokost på fregatten

01:24

1 af 2

Sømændene ombord på Fregatten Jylland måtte i 1800-tallet se langt efter traditionel, dansk julemad som flæskesteg, brune kartofler eller and.

Ombord på den 71 meter lange fregat måtte besætningen leve af en hel anden form for føde i julen. Her stod menuen på ærtesuppe, flæsk, medister og beskøjter.

- Det var lige på kanten af, hvad deres maver kunne tåle, fordi det var kraftig kost. Normalt levede jo af vælling og grød - for det meste - og så selvfølgelig en hel del brunkål. Ærtesuppe med pølser og flæsk, det var, hvad risalamande og flæskesteg er for os, siger Benno Blæsild, direktør for Fregatten Jylland til TV 2 | ØSTJYLLAND.

I dag kunne sultne eller bare nysgerrige folk komme ombord og smage på datidens julemad og i det hele taget opleve julen til søs på Fregatten Jylland i Ebeltoft.

For de seje søfolk var det en lidt anden oplevelse at fejre julen på de syv verdenshave. Én ting var dog helt sikker: Et juletræ skulle de have.

- Det var måske ikke et grantræ, men et af de lokale cypresser eller hvad man ellers havde af subtropiske nåletræer. Så pyntede man det med, hvad man havde af proviant. Det var typisk mandariner, æbler og måske endda også en ananas i ny og næ, siger Benno Blæsild, direktør for Fregatten Jylland til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Ofte var det officererne ombord på fregatten, som købte julegaver til resten af besætningen. Søfolkene havde ikke selv råd til gaver og fik også lov til at indtage deres julemåltid nede ved kanonerne eller på banjedækket, mens officererne sad godt til rette i deres mahognimøbler.

Se et tv-indslag fra dagens julefrokost øverst i artiklen.