Ældre får mere rengøring

Det går regeringens ældre-penge til

01:58

1 af 2

De østjyske kommuner er klar til at give de ældre bedre pleje og omsorg. Det sker med penge fra regeringen, der har afsat en ekstra milliard kroner på finansloven. Foreløbig har staten betalt 15 millioner kroner fra den såkaldte ældrepulje til Silkeborg Kommune.

Penge som blandt andet skal bruges til at tilbyde 1.500 hjemmeboende ældre rengøring hver anden uge mod tidligere kun hver tredje uge.

Det vækker glæde hos 82-årige Tove Sørensen, som på grund af gigt og smerter er afhængig af rengørings-hjælp.

- Det har jeg det godt med, for hvis de er her hver tredje uge, kan de ikke nå alt det, de skal, men det kan de, hvis de kommer hver fjortende dag, siger Tove Sørensen fra Kjellerup.

Uimponeret FOA-formand

Lokalformanden for hjemmehjælpernes fagforbund FOA er dog ikke imponeret over, at kommunen sikrer en ekstra periode med rengøring for penge fra staten.

- Det er jo kun en fire-årig periode, hvad sker der så derefter? Det bliver en hovsa-løsning i min optik i stedet for at lægge et niveau for, hvilke ambitioner og mål kommunen har, siger Ulla Gram, formand FOA Silkeborg.

For få år siden var Silkeborg Kommune gennem en meget stor sparerunde. Dengang blev ældre området skåret med cirka 50 millioner kroner.

- Jeg ville rigtig gerne skaffe flere penge til de ældre, og jeg er ikke i tvivl om, at det er noget, som et samlet byråd gerne vil. Vi skal bare lige finde luft i kassen, siger formand for Ældre- og Handicapudvalget i Silkeborg Kommune, Karina Due Pedersen (DF).

Flere sygeplejesker

Også de øvrige østjyske kommuner har en plan klar for ældre-pengene:

I Favrskov står den på mere rengøring, øget personlig hygiejne og bedre hjælp til demente. Norddjurs ansætter flere sygeplejersker. Odder satser på mere plejepersonale. I Randers får de ældre team af akut-sygeplejesker.

Samsø bruger penge på bedre genoptræning. Skanderborg opretter akutte plejehjemspladser. Syddjurs vil aflaste pårørende til demente. Århus tilbyder blandt andet bedre rengøring og flere sygeplejesker.