Advarer mod stråler

Levende fostervandsceller, der i laboratorium udsættes for stråling fra mobilmaster, opfører sig helt anderledes end de normalt skulle gøre.

Levende fostervandsceller, der i laboratorium udsættes for stråling fra mobilmaster, opfører sig helt anderledes end tilsvarende menneskeceller, der ikke har været udsat for stråling.

Det siger en af landets førende stråleforskere forud for et borgermøde på tirsdag i Taarbæk om stråling fra mobilmaster.

- De vokser ikke, som celler normalt skal vokse. De følger et helt andet mønster, vokser meget hurtigt og deres normale regulation fungerer ikke, siger biokemiker Sianette Kwee fra Institut for Medicinsk Biokemi ved Aarhus Universitet til Ritzau.

Hun kommer med oplæg på borgermødet om mobilantenners mulige sundhedsrisiko. Tandlæge Vithus Hartz Taarbæk har taget initiativ til mødet for at få lokale master flyttet længere væk.

- Mit spørgsmål er, om politikere og teleselskaber med videnskabelig dokumentation kan forsikre os borgere om, at vores levevilkår ikke bliver forringet i fremtiden, skriver Vithus Hartz i en pressemeddelelse.

I Taarbæk er der opsat flere mobilantenner, men baggrunden for borgermødet er især, at TDC for to år siden har opsat en mast, der befinder sig 50-200 meter fra Taarbæk skole, to børnehaver, kroen, havnen, jollehavn, badestrand og tæt boligbebyggelse.

- Her udsættes en koncentration af børn, unge og gamle for eventuel skadevoldende bestråling hele døgnet, siger Vithus Hartz, som håber, at borgermødet kan føre til, at masterne bliver flyttet minimum 300 meter væk fra det tætte bymiljø.

Regeringen har udpeget fire embedslæger til at tage sig af spørgsmål om mobilstråling, og embedslæge Arne Scheel Thomsen samt kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk er blevet indbudt til mødet.

- Det kunne være nyttigt at blive orienteret om, hvordan man laver indberetning, hvis man har mistanke om mulige skader, om risikovurdering og om der i det hele taget findes måleinstrumenter, siger Vithus Hartz. /ritzau/