AC Horsens holder liv i Superliga-håbet

AC Horsens holder liv i Superliga-håbet i minimum én uge mere. Med en samlet 4-3-sejr over Esbjerg kan De Gule nu sikre sig overlevelse mod Vendsyssel

AC Horsens bevarer med 3-2-sejren over Esbjerg håbet om at overleve i Superligaen. Foto: Claus Fisker - Scanpix

Esbjergs Konstantinos Tsimikas så rødt i kampens slutfase. Foto: Claus Fisker - Scanpix

Jublen var stor i Horsens-lejren efter søndagens sejr. Foto: Claus Fisker - Scanpix

1 af 3

Da den nye Superligastruktur blev præsenteret sidste forår, var søndagens tidlige kamp en af dem man satte kryds ved.

Setuppet var simpelt: den samlede taber af de to kampe mellem Horsens og Esbjerg ville ryge direkte ned i den knapt så sjove fodboldrække, mens vinderen stadig ville have mulighed for overlevelse.

Horsens pressede fra start

Horsens-backen Frederik Møller havde på forhånd udtalt, at hans hold, trods 1-1 i Esbjerg, ikke kunne tillade sig at spille på 0-0, men i stedet ville være aggressive fra start af. Og det var præcist den indstilling, Bo Henriksens mandskab kom ud på banen med. 

Mens den gule defensiv som vanligt stod snorlige, så var holdet hurtige til at rette omstillingerne mod Esbjergs ende, og hjemmeholdet kom frem til flere af de så farlige dødbolde, og der var ingen tegn på et mandskab, der blot ville pakke sig og håbe på en 0-0-løsning.

Efter et kvarter var Esbjerg dog alligevel tæt på at få det - for dem - livsvigtige udebanemål i nettet. På et kort hjørnespark sov AC Horsens-bagkæden, og så havnede bolden for fødderne af Victor Palsson, der sendte den få centimeter ved siden af stolpen.

Superligastemning på tribunerne

Med al respekt for de fodboldinteresserede i Horsens, så har lydkulissen på hjemmebanen til langt de fleste kampe været domineret af udeholdenes fans. Og selvom esbjergensernes loyale støtter havde proppet deres afsnit, og leverede en imponerende stemning, så formåede de gulklædte sympatisører for en gangs skyld at give modspil. 

Læs også Frederik Møller: Vi kan ikke spille på 0-0

Og med 5.429 på lægterne, så var der en tiltrængt følelse af Superliga på CASA Arena.

Intens afslutning på første halvleg

Efter 36 minutter overdøvede hjemmefansene så for alvor Esbjerg-sangene. AC Horsens fik frispark til højre for vestjydernes felt. Mikkel Jespersen sendte den ind i feltet, og med Jeppe Højbjerg på en sløj udflugt, fik Lasse Kryger trumlet bolden i mål til 1-0.

Bare fem minutter skulle der dog gå, før de blåhvide fans atter overtog lydkullissen. Otar Kakabadze smed et indlæg ind i boksen, og her steg trænersønnen Jacob Lungi Sørensen op og headede sit første superligamål ind på kontoen. Et velvalgt tidspunkt at gøre det på, må man sige.

Tungt Horsens-pres

Dermed var der status quo ved pausen, men blot ét minut inde i den nervepirrende anden akt, dræbte Kjartan Finnbogasson muligheden for, at kampen i dag skulle i forlænget spilletid.

  Foto: Claus Fisker - Scanpix

Lasse Kryger sendte en smuk bold over Esbjerg-forsvaret, og så huggede den islandske topscorer til læderet. Selvom Jeppe Højbjerg fik hænderne på, gik den under keeperen og i nettet.

Med 2-1 til Horsens ville ét mål mere til gæsterne dog tvinge Horsens ned i første division på reglen om flest udebanemål, og derfor var der en mildt sagt nervøs stemning på tribunen efter Finnbogassons føringsmål, med et indædt håb om en forløsende tredje kasse.

Su-Su-Superliga-håb

Efter en time satte AC Horsens sig solidt på løjerne og leverede et nærmest konstant pres i det følgende kvarter, hvor der blev høvlet bolde ind mod Jeppe Højbjerg. Finnbogasson fik blandt andet underkendt et mål for offside - hvilket i øvrigt var helt korrekt - men to minutter senere var den god nok.  Katsikas fældede Peter Nymann og så var der straffespark. 

Læs også Nedryknings-gys trækker stor interesse

Det lossede Kjartan Finnbogasson til, som gjaldt det liv eller død. Bolden bragede i nettet, og så lignede det for alvor, at patienten ved navn AC Horsens skulle overleve.

Herefter satsede Esbjerg naturligvis alt, og formåede da også at presse Horsens langt tilbage på egen halvdel, men de viste samtidig, hvorfor det var rimeligt, at de efter 90 minutter skulle vinke farvel til Superligaen.

01:15

VIDEO: "Det er super fedt at stå med genvinsten til sidst", siger AC Horsens' Frederik Møller om sejren over Esbjerg.

Luk video

Gæsterne blev aldrig farlige, og derfor rungede hele CASA Arena af forløsning, da dommer Jakob Kehlet fløjtede af efter 90 minutter.

Faktisk var stemningen så høj, at ingen rigtigt bemærkede at Esbjergs Budu Zivzivadze reducerede dybt inde i overtiden. Men målet betød ingenting.

AC Horsens skal nu ud i to mindst lige så nervepirrende opgør mod Vendsyssel og billetten til Superligaen næste sæson.

AC Horsens - Esbjerg 3-2 (1-1)

1-0: Lasse Kryger (36. min.)
1-1: Jacob Lungi Sørensen (41 min.)
2-1: Kjartan Finnbogasson (46 min.)
3-1: Kjartan Finnbogasson (73. min.)
3-2: Budu Zivzivadze (90. min.)

Tilskuere: 5.429