Aarhusianer var med på Utøya

Slap fra øen med 10 andre, men er i chok

"Hold hovedet koldt Patrick."

Det sagde moren i telefonen, da den 18-årige dansker Patrick Piscot ringede til hende fra ungdomslejren på Utøya i Norge og skreg, at der blev skudt på de unge, at mange var døde, og at nu skulle han selv dø.

- Jeg gentog det for mig selv mange gange: Hold hovedet koldt! Hold hovedet koldt! Og så holdt jeg hovedet koldt, fortæller den unge mand med århusianske rødder til Århus Stiftstidendes netavis stiften.dk.

Patrick Piscot er ifølge stiften.dk dansk statsborger, men flyttede som teenager med sin mor til Norge.

Sammen med 10 andre unge lykkedes det for Patrick at slippe fra øen i en båd, som de padlede ud på søen, alt imens massemorderen Anders Behring Breiviks kugler føg omkring båden, så splinterne stod op i deres ansigter.

I vandkanten lå ligene af op imod 30 af Breiviks ofre.

- Han jublede, når han havde skudt nogen og gik med sådan et skævt smil i ansigtet. Han skød for at dræbe, og han så ud til at nyde at gøre det, fortæller Patrick Piscot, som stadig er i chok.

- Jeg er så taknemmelig for, at jeg er i live. Og jeg opgiver ikke drømmen om, at Utøya igen kan blive det paradis, det var engang. Uanset hvor hårdt det bliver, så vil jeg tilbage. Vi skal tage Utøya tilbage, siger Patrick Piscot.