Aarhus Universitet i klemme i EU-sag

EU-Kommissionen har forbudt den danske kemikoncern Cheminovas vigtigste stof, og det kan koste Aarhus Universitet dyrt.

EU-Kommissionen har fjernet malathion fra listen over stoffer, der fremover må anvendes til plantebeskyttelse i Europa, og den beslutning kan i sidste ende komme til at koste Aarhus Universitet dyrt.

Universitetet er hovedaktionær i den danske kemikoncern Cheminova, der ejer patentet på den flydende version af malathion, skriver Information.

Ifølge avisen er netop dette stof Cheminovas vigtigste produkt, og derfor har EU-Kommissionens beslutning fået virksomheden til at lægge sag an ved EU-domstolen.

- VI føler os uretfærdigt behandlet af EU. Malathion er ikke et stort produkt i Europa, men det er et godt produkt, og det har også en fremtid, siger Jesper Kirkeby Hansen, Cheminovas marketingsdirektør.

Andre betvivler dog ligefrem Cheminovas egen fremtid, hvis EU-Kommissionen får medhold ved domstolen.

- Hvis de taber, har jeg ikke fantasi til at forestille mig noget, der hedder Cheminova om fem år, siger Finn Bro Rasmussen, som er tidligere formand for EU's kemikaliekomité og ekspert for blandt andet WHO.

Malathion er som nævnt ikke et stort produkt i Europa, men på det amerikanske marked er situationen en helt anden, og det er risikoen for, at de amerikanske lovgivere vil følge i hælene på de europæiske i denne sag, der ifølge Finn Bro Rasmussen burde gøre virksomhedens aktionærer - heriblandt hovedaktionær Aarhus Universitet - mere end blot en smule bekymret.