Aarhus-kritik af besparelser

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) kritiserer regeringens beslutning om, at kommunerne skal effektivisere

Foto: TV2OJ/Colourbox

Det bliver en kæmpe udfordring for landets kommuner, at regeringen fredag fik gennemtrumfet sit forslag om, at kommunerne fra 2016 til 2019 skal effektivisere for én procent om året svarende til omkring 2,4 milliarder kroner næste år.

Meldingen kommer fra Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Jacob Bundsgaard frygter konsekvenserne, som først kommer frem i lyset efter sommerferien, mener han.

- Aftalen er indgået efter en yderst kort forhandling, og vi kommer på den anden side af sommerferien, før vi har det fulde overblik over aftalens konsekvenser. Men min klare vurdering er, at det bliver en meget vanskelig budgetlægning i år.

Se: V: Aarhus skal ikke være nervøs

- Vi kommer til at stramme budgetterne op, og ser vi ud over 2016, er skyerne endnu mørkere, siger han.

- Vi har brug for at forbedre vores infrastruktur, og vi har behov for at investere i ny teknologi som led i den effektivisering, vi gennemfører i kommunen.

- Derfor er det også et problem, at kommunernes muligheder for at investere i nye anlæg nu reduceres, tilføjer Jacob Bundsgaard.

Se: Bundsgaard: Skjult spareøvelse

Regeringen anført af finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Kommunernes Landsforening (KL) med venstremanden Martin Damm i spidsen har de seneste dage forhandlet om en aftale.

Kommunerne har fået lovning på, at de fleste af de 2,4 milliarder kroner - nemlig 1,9 milliarder kroner - næste år vil blive tilbageført til dem kommunerne selv.

Dennis Kristensen, formanden for et landets største fagforbund, FOA, kalder aftalen for "en kulsort dag for fremtidens velfærd".