Aarhus kan ikke få børn hjem

De skal blive der, til de bliver 18 år, siger faren

Mahmoud, Nour og Hannah Obeid har i mere end to år befundet sig i det østlige Libanon - over 4.000 kilometer væk fra Harlev.

Aarhus kommune har ikke mulighed for at hente tre børn, der er danske statsborgere, hjem fra Libanon, hvor de opholder sig ufrivilligt. Danmark har nemlig ingen udvekslingsaftale med Libanon

11-årige Mahmoud, 13-årige Nour og 14-årige Hannah blev den 10. maj 2010 sendt fra Danmark, hvor de hidtil havde levet hele deres liv, til det østlige Libanon

- Det er som om, at man har mistet noget. Som om man mangler noget. Venner og sådan, fortæller den 13-årige Nour Obeid til DR, som har besøgt de tre søskende i det østlige Libanon.

Her agerer deres 23-årige storesøster forældre for de tre børn.

Det er blevet lidt hårdere, for nu står jeg som mor, far og søster, fortæller børnenes 23-årige storesøster, Cheymaa El Souki.

Aarhus Kommune planlagde at fjerne børnene, fordi faderen tidligere har været involveret i kriminalitet og moderen har psykiske problemer.

Kommunens planer fik faren til at planlægge at sende børnene til Libanon, hvor han har familie. Og det var langtfra nogen hemmelighed. De to piger på dengang 12 og 13 år kendte til farens planer en uge før afrejsen. Den ældste pige begyndte at kopiere sine skolebøger for at kunne følge med i undervisningen og brød grædende sammen på skolen.

- Mine venner viste, at jeg skulle rejse, og der var nogle lærere, som også viste det, fortæller Hannah Obeid.

Det fik også Næshøjskolen til at advare de sociale myndigheder om farens planer. Forældrenes bisidder, Leif Randeris, advarede også kommunen.

- Jeg sagde, at man omgående skulle tvangsfjerne børnene, ellers ville de ryge til Libanon, siger Leif Randeris.

Det bekræfter socialrådgiver Maja Jensen, som også sad med til mødet, overfor DR.

Advarslerne fik Aarhus Kommune til at spørge faren, om han havde tænkt sig at sende børnene til Libanon. Men da han svarede nej, ville man ikke gøre noget omgående for at fjerne børnene.

- Vi stolede på forældrene, og de brød desværre den aftale, som vi havde med dem, siger Erik Kaastrup Hansen, Direktør i Sociale forhold og Beskæftigelse, Aarhus Kommune

Ifølge faren skal børnene hver især blive i Libanon, indtil de fylder 18 år.