Aarhus bedst med robotkirurgi

Universitetshospital vinder fornem titel

Aarhus Universitetshospital er blevet udnævnt til Center of Exellence inden for robotkirurgi på endetarmskræft.

Hvert år rammese 1.500 danskere af kræft i endetarmen. På Aarhus Universitetshospital opererer man hvert år 100 patienter med endetarmskræft - omkring 60 af disse får foretaget operationen med robotkirurgi.

En form for kirurgi hospitalet har opnået en særlig ekspertise indenfor. Derfor blev Kirurgisk Afdeling P for nylig udnævnt til Center of Excellence inden for robotkirurgi - en udnævnelse, der foretages af firmaet Intuitive Surgical, som producerer da Vinci-robotten. 

Udnævnelsen er en international anerkendelse og indebærer, at afdelingen bliver et undervisningssted for kirurgiske afdelinger i udlandet:

- Det er en stor anerkendelse for os, at vi er blevet udnævnt til den kliniske afdeling, der skal være med til at føre an inden for robotkirurgi på endetarmskræft. Vi er allerede blevet kontaktet af en af de førende tyske tarmkirurger, som gerne vil starte et program som vores op på deres hospital, siger overlæge Niels Thomassen, overlæge på Kirurgisk Afdeling P på Aarhus Universitetshospital.

Skal undervise i udlandet

Udover at skulle undervise i robotkirurgi skal afdelingens specialister også tage til udlandet for at undervise kolleger, der gerne vil i gang med robotkirurgi.

Robotkirurgi er en mere skånsom og præcis metode end åben kirurgi og kikkertkirurgi. Man antager, at der opstår færre komplikationer i forbindelse med robotoperationerne og at patienterne bliver hurtigere raske. 

- Men vi mangler håndfaste tal, der kan dokumentere, at robotkirurgien er bedre end andre operationsmetoder som åben kirurgi og kikkertkirurgi.

Derfor forskes der i øjeblikket meget i robotkirurgi. Bl.a. er Aarhus Universitetshospital med i et stort internationalt forskningsprojekt - ROLARR - hvor man sammenligner robotkirurgi med kikkertkirurgi. Resultaterne fra dette studie forventes at være klar i 2016.