9500 hjerner bliver politisk sag

Folketingsflertal vil tvinge forskere til at spørge pårørende om lov til at bruge hjerner fra døde psykiatriske patienter.

Foto: Rune Evensen

Samlingen af 9500 hjerner fra afdøde psykiatriske patienter, der ligger i kælderen under Psykiatrisk Hospital i Risskov, er ved at blive en poltisk sag.

Ifølge Kristeligt Dagblad vil et flertal i Folketingets Sundhedsudvalg kræve, at forskerne ved Center for Psykiatrisk Grundforskning spørger de pårørende til de 9500 døde patienter om tilladelse, før de bruger hjernerne til forskning. Aktuelt er der planer om, at hjernerne skal indgå i et stort forskningsprojekt om depression.

- Der er ikke oprindeligt givet tilladelse til hverken at tage hjernerne ud eller anvende dem til forskning. Derfor skal man nu tage kontakt til de efterladte og få tilladelse, for man kan ikke bare uden videre begynde at forske, siger de konservatives sundhedsordfører, Helle Sjelle.

Allerede i 1991 anbefalede Det Etiske Råd, at forskerne skulle tage kontakt til de pårørende. Men det afviste ledelsen af hjernesamlingen.