79-årig kørelærer: Folk kører lige til grænsen og lidt over

Gerda Bach har været kørelærer siden 1973, og har set en foruroligende udvikling i østjydernes kørsel

01:54

Gennem en halv menneskealder har Gerda Bach fra Rønde lært andre at køre bil. Og hun har de seneste år set bilisternes adfærd ændre sig. Især det gule lys er der mindre respekt for end tidligere.

- Der er mange, som gør det, at man lige sætter fart på og så suser over. Folk kører lige til grænsen og lidt over. De kører over for gult og enkelte kører over for rødt. Det er blevet værre på det sidste, siger kørelærer Gerda Bach til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Læs også Dårlige erfaringer fra Norge: 58 ulykker med letbanen

For nylig var hun selv udsat for et uheld i et kryds, hvor en medtrafikant kørte over for rødt.

- Jeg så en fra venstre side, der kom blæsende over, og han når så ikke at stoppe. Det går lynende hurtigt. Og så sagde det bang. Han kørte over for rødt. Jeg slap billigt, jeg havde to blå arme og hævelser, fortæller Gerda Bach.

Har dårlige vaner
På en køretur rundt i Aarhus ser den erfarne kørelærer flere færdselsovertrædelser.  

- Der mangler lidt hensyn. Jeg ved ikke, om det er travlhed eller bare ligegyldighed over for de regler, der er gældende, siger hun.

I Aarhus har man gennem flere kampagner forsøgt at få folk til at respektere trafiklyset i højere grad. Det er endnu ikke lykkes. 

Luk video

Og så mener Gerda Bach, at mange bilister, der har kørt bil i mange år, tilegner sig nogle dårlige vaner. Sådan en har vores journalist også.

- Du har en af de der typiske dårlige vaner, som folk med kørekort har. Du kører med én hånd, imens den anden hviler, siger læreren.

Du kan se hele køreturen med Gerda Bach i videoen øverst på siden.