50 nye betjente og strengere straffe skal presse bander

Justitsministeren har fredag fremlagt 12 punkter som led i bekæmpelsen af bandekriminalitet

Siden maj er 22 personer blevet frihedsberøvet i Aarhus i forbindelse med bandekriminalitet i Aarhus. Foto: Scanpix

Regeringen afsætter 60 millioner kroner årligt i bestræbelserne på at bekæmpe bandekriminalitet, fortæller justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fredag.

Pengene skal blandt andet gå til ansættelse af 50 nye medarbejdere i politiet. 25 af dem skal arbejde med forebyggelse i særligt udsatte områder. De 25 andre skal være specialister i behandling af digitale spor.

På et pressemøde på Nørrebro i København har Søren Pape Poulsen fredag fremlagt i alt 12 initiativer, som skal indgå i bekæmpelsen af bandekriminalitet.

Læs også Over 20 fængslede bandefolk i Aarhus afventer deres skæbne

Skærpe straf for trusler

Både Aarhus og København har været centrum for flere af de skudepisoder de seneste måneder. Og historisk set er en ikke uvæsentlig del af den københavnske bandekriminalitet gået ud over Nørrebro. I Aarhus har bandekriminalitet særligt været koncentreret omkring Aarhus V. Siden maj er 22 personer blevet frihedsberøvet i Aarhus i forbindelse med bandekriminalitet

Ud over nyansættelserne vil regeringen skærpe straffene på flere områder. Blandt andet skal straffen for trusler mod vidner hæves med en tredjedel.

Læs også Uro på Hasle Torv: Hund bider bandemedlem i skridtet

Flere betjente

Også straffene for hærværk mod overvågningskameraer i udsatte boligområder skal op, lyder det i justitsministerens udspil.

På længere sigt er planen ifølge Søren Pape Poulsen klar:

- Vi skal have flere politibetjente i Danmark, siger han på fredagens pressemøde og påpeger, at optaget på Politiskolen er voksende.

Læs også Loyal to Familia opruster både i Aarhus og København

Forsvaret skal aflaste politiet

Allerede inden pressemødet var det fremme, at Forsvaret i et eller andet omfang muligvis skal aflaste politiet. På den måde skal der frigøres politifolk fra andre opgaver til bekæmpelse af banderne.

Hvad der konkret skal ske, er dog endnu uvist. I udspillet fra regeringen lyder det, at forsvarschefen og rigspolitichefen sammen skal komme med en løsning på, hvordan den kage skal skæres.

07:24

VIDEO: Loyal to Familia kommer oprindeligt fra Nørrebro i København. De er vokset massivt gennem de få år, de har eksisteret og ifølge eksperter på området, bliver det ingen let opgave at holde dem fra Aarhus.

Luk video