4.000 tons jord skal fjernes

Forurenet grund forvandles til butikker

Foto: Colourbox / Region Midtjylland

14 meter ned i jorden.

Så dybt skal gravemaskinerne grave, når et omfattende miljøprojekt i Hadsten snart går i gang.

Det er Region Midtjylland, som de kommende måneder skal fjerne 4.000 tons jord fra en grund, der tidligere husede hjulfabrikken Trelleborg Hadsten.

En undersøgelse af grunden har vist, at jorden på grunden er forurenet af chlorerede opløsningsmidler og er derfor nødt til at blive fjernet:

- Vi har fundet så store koncentrationer af opløsningsmidler, at det ikke er forsvarligt at lade det ligge i jorden. Især nu hvor der skal ske byggeaktivitet på grunden, frygter vi, at giftstofferne kan sprede sig til grundvandet eller afdampe og genere indeklimaet i de nærliggende boliger, siger geolog Henrik Rud Larsen fra Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Der er blandt andet fundet store mængder af det kræftfremkaldende stof Trichlorethylen (TCE). Stoffet er tidligere blevet brugt til at affedte metaller til hjul, nav og aksler.

Når jorden er blevet fjernet og renset, skal de eksisterende fabriksbygninger rives ned og selve grunden skal udstykkes og sælges. Her er der planer om at opføre et indkøbscenter og en Rema 1000-butik.