3F: Regioner bag løndumping

Taxa og bus hyres til lavpris, mener forbundet

Hver fjerde taxa og bus, der skal køre med patienter for Region Midtjylland og Region Syddanmark hyres til lavpris. Der er tale om ulovlig løndumping, mener 3F. Men regionerne afviser at have ansvaret, skriver Fagbladet 3F.

De to regioner har sendt patientkørslen i udbud, men 28 af de 117 tilbud, der er accepteret, ligger på under 250 kroner i timen.

Dermed er der ikke er penge til, at vognmanden kan betale fuld løn, pension, feriepenge, forsikringer, sygdom og øvrige udgifter til de chauffører, der skal sidde bag rattet. Det påpeger 3F's Transportgruppe, der har gået tilbuddene igennem.

- Den her form for transport er underlagt taxiloven og busloven. Her står klart, at gældende overenskomst skal holdes. Det kan umuligt lade sig gøre i hvert fjerde af de tilbud, regionerne og deres trafikselskaber siger ja til. Dermed er regionerne medskyldige i løndumping. Med åbne øjne og ligegyldighed over for, om gældende lov holdes, siger forhandlingssekretær Allan Andersen.

Regionerne afviser at have et ansvar. De har sat Region Syddanmarks trafikselskab FynBus til at stå for fælles udbud af kørsel med patienter.

FynBus oplyser i et svar på vegne af regionernes trafikselskaber, at kontrakterne udbydes med laveste pris som tildelingskriterium. FynBus påpeger samtidig, at det er Trafikstyrelsen og kommunerne, der skal føre tilsyn med, at vognmændene overholder loven.

Regionernes trafikselskaber vil nu bede Trafikstyrelsen og kommunerne vurdere, om de 28 tilbud, der ligger under 250 kroner per time, overholder betingelserne i loven.

Kilde: Fagbladet 3F