3F: Polske arbejdere til 30 kr. i timen

Har arbejdet på svinefarm ved Havndal

Østarbejdere tjener blot 30 kroner i timen hos det danske firma AndreasAgro, som lejer østeuropæere ud til især danske arbejdsgivere på det grønne område. Det skriver Fagbladet 3F.

Fagbladet er i besiddelse af flere af østarbejdernes ansættelseskontrakter. Heriblandt 32-årige Tomasz Kaminski fra Polen, der har arbejdet over tre måneder for AndreasAgro.

Polakken har arbejdet på en stor svinefarm ved Havndal nord for Randers. Hans arbejdssedler viser, at han har arbejdet op til 73,5 timer på en uge for sammenlagt fire euro i timen, svarende til cirka 30 danske kroner.

- Her er tale om en meget lav løn, som ligger væsentligt under den overenskomstmæssige løn. Sådanne forhold underminerer hele lønreguleringen på området, siger centerleder ved FAOS på Københavns Universitet, Søren Kaj Andersen.

Fagbladet 3F har bedt ejeren af AndreasAgro, Andreas Kauders, om at forholde sig til firmaets betaling på i alt 30 kroner i timen til ansatte udlejet til danske landmænd. Han skriver i en mail:

"Løn og ansættelsesvilkår er i vikarbranchen en konkurrenceparameter og dermed en forretningshemmelighed, som vi ikke ønsker at diskutere offentligt. Vi er i en konkurrencepræget marked med mange vikarbureauer, som på samme måde som os udbyder arbejdskraft. Vi ønsker ikke at offentliggøre information, som kan svække vores markedsposition i forhold til konkurrenterne. Det håber jeg, at du kan forstå og/eller acceptere."

Kilde: 3F