32 nye sengepladser til udsatte psykiatriske patienter

De nye sengepladser skal give bedre håndtering af svære psykiatriske patienter og mindske vold og tvang

Hospitalsudvalgsformanden glæder sig over, at Region Midtjylland etablerer 32 nye sengepladser indenfor psykiatrien.

Region Midtjylland opretter 32 nye sengepladser i psykiatrien, dedikeret til patienter der betegnes som særligt udsatte og som kæmper med svære psykiske lidelser i kombination med misbrug og andre sociale problemer.

Læs også SF i regionen vil have 100 nye sengepladser i psykiatrien

Formanden for hospitalsudvalget – og ny formand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) - forventer, at de nye pladser kan give et løft til behandlingen af særligt de svært håndterbare patienter - også indenfor socialpsykiatrien:

Der skal være et tilbud sådan så de kan komme tilbage og få et velfungerende og godt liv – Det er dét der er målet. 

Anders Kühnau (S), formand for hospitalsudvalget

- Vi har haft nogle kedelige sager med vold og nogle gange også med døden til følge og dét bliver vi nødt til at reagere på. Derfor får vi de her tilbud med særlige pladser indenfor psykiatrien, hvor vi kan håndtere disse patienter og hjælpe dem videre i livet; For det er jo dét, det drejer sig om, slår Anders Kühnau fast.

Fjorten pladser til supersygehus

Hovedparten af de 32 pladser oprettes i Aarhus, mens 14 af pladserne vil blive etableret i Gødstrup, når det nye supersygehus nordvest for Herning bliver bygget i 2020.

Frem til da vil de 14 pladser midlertidigt blive placeret i Viborg. Hospitalsudvalgsformanden forventer, at det vil få stor betydning, både for patienter og for arbejdsmiljøet i regionens psykiatri:

- Det kommer til at betyde, at vi kan give nogle af vores borgere et bedre tilbud og også at vi forhåbentlig kan undgå nogle voldsepisoder og noget tvang, som har fyldt meget både på vores psykiatriske hospitaler og på nogle af de socialpsykiatriske institutioner, siger Anders Kühnau. 

Læs også Kühnau klar med planen: Der er brug for flere penge

Desuden vil den bedre håndtering af den udfordrende type patienter, som de nye sengepladser lægger op til, gøre det mere trygt end hidtil for medarbejderne i psykiatrien at gå på arbejde, mener han.

Stadig masser af arbejde for en bedre psykiatri

Men med de 32 nye sengepladser er det hårde arbejde for en forbedret psykiatri slet ikke ovre. Blandt de næste oplagte skridt er en forbedring af samarbejdet med kommunerne, og så skal der også være gode tilbud at komme ud til, efter endt behandling i regionens psykiatri, siger hospitalsformanden, som er klar til at gøre en omfattende indsats også fremover:

Det er et godt tiltag, men det kan selvfølgelig ikke stå alene. 

Anders Kühnau (S), formand for hospitalsudvalget

- Vi skal have en stærk psykiatri med de sengepladser som vi skal bruge og med det personale som vi skal bruge hele vejen rundt, siger Anders Künau og fortsætter: 

- Og så skal vi have et rigtig godt samarbejde med kommunerne, både i forbindelse med at vi udskriver patienterne, men også for forebygge, at vi overhovedet kommer dertil, hvor vi får brug for at sende patienter på de her særlige pladser; for det er jo når det er gået galt for dem, at de kommer der til.

02:23

VIDEO: Du kan se hele interviewet med Anders Kühnau her .

Luk video